13 asiaa, joista kristityt Suomessa voivat olla kiitollisia

Asiat, jotka suomalaiselle kristitylle ovat itsestään selviä oikeuksia, voivat muissa maissa olla laittomia tai aiheuttaa vaaratilanteita. Näissä maissa kristittynä:

Et saa osallistua nettijumalanpalveluksiin

Jos asuisit Kiinassa, saattaisit nähdä, kuinka poliisit ryntäävät jonkun nettilähetystä seuraavan huoneeseen. Kotiseurakuntien johtajia on pidätetty keskellä suoria nettilähetyksiä.

Et saa kutsua muita seurakunnan tilaisuuksiin

Jos asuisit Venäjällä, voisit itse mennä kirkkoon, mutta et saisi pyytää mukaasi esimerkiksi jotain kadulla kulkijaa. Tätä pidettäisiin lähetystyönä, joka on ollut Venäjällä rajoitettua vuodesta 2016 lähtien. Tätä lakia kuitenkin tulkitaan eri tavoin eri puolilla Venäjää.

Et saa omistaa Raamattua

Jos Pohjois-Koreassa olisit ylipäätään jotenkin onnistunut saamaan oman Raamatun, joutuisit tekemään kaikkesi, ettet paljastuisi Raamatun omistajaksi. Aiemmin jotkut uskovat piilottivat Raamattunsa sivuja kaivamalla niitä maahan. Nykyään Raamattuja viedään Pohjois-Koreaan digitaalisina versioina, joita ei voi tunnistaa Raamatuiksi ja jotka ovat koodisuojattuja. Pohjois-Koreassa Raamatun omistamisesta voi joutua keskitysleirille. Muissa maissa, esimerkiksi Keski-Aasian maissa, saa omistaa Raamatun, mutta vain valtion hyväksymän käännöksen, joita on painettu pieniä määriä.

Et saa auttaa hädänalaisia

Jos asuisit Kiinan Wuhanissa, josta Covid-19-pandemia lähti liikkeelle, ja olisit ollut paikalliskristittyjen kanssa auttamassa sairastuneita, sinutkin olisi ehkä pidätetty. Kiinassa on huomattu, että kristillinen auttamistyö voi johtaa kristittyjen määrän kasvuun, ja avustustyötä yritetään estää eri toimenpitein. Turkmenistanissa kukaan ei saa tehdä avustustyötä, koska maan johdon mukaan Turkmenistan on täydellinen maa eikä minkäänlaisia avustusprojekteja tarvita.

Et voisi pitää pyhäkoulua tai nuorten kokouksia

Kiinassa huomaisit, että jumalanpalveluksiin osallistumiselle on asetettu ikäraja. Valtion rekisteröimällä ja kontrolloimalla Kolme Itse -kirkolla ei saa olla lapsille suunnattua työtä. Lapset, nuoret ja opiskelijat eivät saa oleskella kirkon tiloissa. Joissakin Keski-Aasian maissa lasten tilaisuuksien järjestämiseen tarvitaan lupa, mutta periaatteessa sitä ei koskaan myönnetä. Venäjällä lakiuudistusten myötä lastenleirien järjestämistä on rajoitettu ja tietyltä taholta on saatava siihen lupa, jota käytännössä on vaikea saada.

Et voi matkustaa vapaasti

Diktatuurivaltioissa vapaa matkustaminen maan rajojen ulkopuolelle ei ole helppoa. Kotimaan matkailukin voi olla vaikeaa. Jos asuisit Kiinassa, kristittynä sinulla olisi miinuspisteitä ja olisi mahdollista, että sinulle ei myytäisi matkalippuja, vaikka niihin olisi varaakin. Xinjiangissa poliisi pysäyttäisi sinut, jos menisit työpaikallesi uutta reittiä pitkin. Kameravalvonnan kasvojentunnistus nimittäin rekisteröi, jos teet jotain tavallisesta poikkeavaa.

Et voi ladata WhatsAppia kännykkääsi

Kiinassa hakiessasi tietoja netistä voisit luulla etsiväsi niitä Googlen kautta, mutta kyseessä ei olekaan oikea Google-hakukone.  Jostain syystä et myöskään pääse kirjautumaan WhatsApp-sovellukseen, koska Kiinassa ja myös Pohjois-Koreassa on oma internet-verkosto. Xinjiangissa puhelimia skannataan ja ihmisiä on viety ”uudelleenkoulutusleireille”, koska he olivat ladanneet WhatsApp-sovelluksen.

Et voi puhua puhelimessa vapaasti

Jos asuisit Venäjällä, kuulisit ehkä puhelusi aikana klikkausäänen.  Tiedossa on tapauksia Moskovasta, jossa puhelun aikana kolmas osapuoli on kuunnellut puhelua. Kiinassa voi tulla salakuunnelluksi, jos on ns. mustalla listalla.

Et voi kuunnella saarnaa

Pohjoiskorealaisena et voisi missään tapauksessa mennä jumalanpalveluksiin. Turistien takia Pohjois-Koreassa on kulissikirkkoja, joissa kirkon työntekijöinä on näyttelijöitä, joiden ”saarnoja” voi kuunnella. Jos pohjoiskorealainen uskova haluaa kuulla aidon saarnan, ei ole muuta mahdollisuutta kuin kokoontua salaa luonnon keskellä. Idässä monessa maassa enemmistö kansasta ei saa kuunnella saarnoja, mutta maahan muuttaneelle tai turistille se on sallittua.

Iranissa muualta tulleet voivat käydä kirkossa, mutta maan asukkaiden on oltava muslimeja, eivätkä he saa osallistua kristillisten kirkkojen jumalanpalveluksiin.

Et saa tulla uskoon

Jos olisit muslimi, joka on tullut uskoon ja kääntynyt kristityksi, olisit islamin mukaan toiminut laittomasti riippumatta siitä, missä päin maailmaa asut. Islam ei salli kristityksi kääntymistä. Islamilaisissa valtioissa voi olla hengenvaarallista kääntyä Kristuksen seuraajaksi.  Vaikka ko. maa olisi hyväksynyt YK:n ihmisoikeussopimuksen, jonka mukaan jokaisella on vapaus valita oma uskontonsa, käytännössä sopimusta ei noudateta. Muslimi on vapaa valitsemaan uskontonsa, kunhan valinta on islam. Islamilaisissa maissa kristityksi kääntynyt muslimi joutuu tekemään vaikean päätöksen, kertoako uskostaan julkisesti. Monet kääntyneet musliminaiset joutuvat pitämään uskonsa Jeesukseen salassa aviomieheltään.

Et saa kastaa tai käydä kasteella

Jos asuisit Dagestanissa, Tšetšeniassa tai muussa muslimimaassa ja kristityksi käännyttyäsi haluaisit mennä kasteelle, maksaisi se sinulle kaiken. Näissä maissa vallitsee kunnian kulttuuri, ja lähisukulaisten uhkauksien takia kasteella käynyt voi joutua pakenemaan kotimaastaan. Kristityiksi kääntyneiden Tiibetin buddhalaisten on lähes mahdotonta käydä kasteella. Turkmenistanissa ja useissa muslimimaissa järjestetään kastetilaisuuksia jokien varrella tai meressä päivän kuumimpaan aikaan, jolloin muut ihmiset ovat sisätiloissa. Monissa maissa kastetaan salaa kylpyammeessa tai lasten puhallettavissa uima-altaissa.

Et voi lähettää raamatunjaetta ystävällesi

Joissakin maissa on osattava muotoilla viestinsä siten, että sen voi lähettää turvallisesti tekstiviestinä, sähköpostitse tai sosiaalisessa mediassa siltä varalta, että joku ulkopuolinenkin lukisi sen. Raamatunlauseen on näytettävä siltä, ettei sitä huomaa Raamatusta lainatuksi. Jotkut yrittävät saada viestinsä näyttämään roskapostilta, jolloin se menee paremmin sensuurin läpi. Kiinassa käytetään WeChat-sovellusta kaikkeen mahdolliseen viestintään. Viranomaiset voivat tarkkailla sen liikennettä ja ketkä ovat yhteydessä toisiinsa.

Et voi pitää rukouskokousta kotonasi

Kiinassa, Venäjällä, Pohjois-Koreassa, Keski-Aasiassa, Kaukasiassa ja monessa Lähi-idän maassa rukouskokoukset kodeissa ovat kiellettyjä. Joissakin maissa niitä saa pitää, jos on lupa, mutta sitä ei useinkaan myönnetä. Sekään ei auta, että rakennetaan kokoontumistila tai kirkko, koska rekisteröitymis- ja toimilupia on vaikea saada.

Olkaamme kiitollisia Suomessa vallitsevasta vapaudesta!

Mukailtu käännös Ljus i Öster -lehden artikkelista ”13 saker kristna i Sverige kan vara tacksamma för”.