Uudessa hankkeessa viedään medialähetystyön osaamista Suomen pitkäaikaiseen lähetyskohteeseen Thaimaahan.

Median keinot valjastetaan tavoittamaan Thaimaan saavuttamattomat kansat

Jaa somessa

Uudessa hankkeessa viedään medialähetystyön osaamista Suomen pitkäaikaiseen lähetyskohteeseen Thaimaahan.

Medialähetysjärjestö Avainmedia ja lähetysjärjestö Fida ovat käynnistäneet yhteishankkeen, jonka tavoitteena on saavuttaa Thaimaan saavuttamattomat 78 kansanryhmää ja muut yli 69-miljoonaisen kansan ihmiset, jotka eivät vielä ole kuulleet ilosanomaa Jeesuksesta.

Median käytön muutos

– Koronapandemian myötä olemme heränneet siihen, että meidän täytyy saavuttaa ihmiset netin välityksellä, raportoi hankkeen Thaimaan pään vetäjä Bangkokista, lähetystyöntekijä Markus Nordblom.

Internetin käyttö on Thaimaassa räjähtänyt ja toisaalta TV:n ja radion kulutus vähentynyt. Vuoden 2020 tilastojen mukaan Thaimaassa on jo vähintään 40 miljoonaa internetin käyttäjää, jotka viettävät aikaa internetissä noin kahdeksan tuntia päivässä.

– YouTube alkaa tilastollisesti olla suositumpi videoiden katselualusta verrattuna perinteiseen televisioon, ja podcastien suosion nousu on merkittävää suhteessa radion kuunteluun, kertoo Nordblom.

– Monetkaan kristilliset mediatoimijat Thaimaassa eivät kuitenkaan ole toistaiseksi systemaattisesti lähteneet suuntaamaan uuden median pariin eikä sosiaalista mediaa ole otettu laajasti seurakunnissa käyttöön, vaikka sen käyttö on ryöpsähtänyt thaimaalaisten keskuudessa.

Maavoimat ja ilmavoimat yhdistyivät

Myöskään Suomen helluntailiikkeen perustama Thaimaan Full Gospel Church (FGCT) ja sen 160 seurakuntaa eivät ole hyödyntäneet median tarjoamia mahdollisuuksia toistaiseksi kovinkaan tehokkaasti. Hiukan alle kymmenen seurakuntaa tekee radio-ohjelmia. Korona-aika pakotti seurakunnat suuntaamaan viikkotilaisuudet nettiin, ja samalla ilmeni tarve saada koulutusta ja apua mediatyön suunnitteluun ja toteutukseen.

Tässä tilanteessa Avainmedia ja Fida päätyivät yhdistämään niiden ” ilmavoimat” ja ”maavoimat”.

Sinänsä yhteistyö ei ole uusi asia, sillä ruohonjuuritasolla kanssakäymistä on ollut jatkuvasti. Nyt on kuitenkin kyseessä normaalia isompi yhteistyö.

”Maavoimissa” Thaimaassa on neljä lähettiperhettä  ja ”ilmavoimilla” vankka medialähetystyön tietotaito.

– Perustimme Entrance Coffeehouse & Studion vuonna vuonna 2012 osana Bangkokin suurkaupunkityötä, ja sen kautta olemme saavuttaneet paljon nuoria aikuisia ja opiskelijoita Chulalongkornin yliopiston alueella ja myös muualla Bangkokissa. Koulutin kahvilan studioon työntekijät alusta alkaen ja heistä kehittyi osaava tiimi, Nordblom kertoo.

Joten kun Avainmedia  tarjosi yhteistyömahdollisuutta reilu vuosi sitten, päättivät Fidan Bangkok tiimi ja FGCT tarttua ehdotukseen.

Mediakeskus rakentuu tilaan, joka on aikanaan tehty TV-lähetyksiä varten, mutta joka on ollut käyttämättömänä 15 vuotta. Studio tulee toimimaan sekä koulutuskeskuksena että medialähetystyön studiona.

”Evankeliumin julistus moninkertaistuu”

– Suomen helluntailiikkeellä on pitkät perinteet lähetystyölle Thaimaassa. Maailma on muuttunut niin, että media on tullut osaksi evankeliointia ja opetuslapseuttamista. Näin ollen on luonnollinen seuraava askel varustaa seurakunnat käyttämään mediaa ja tavoittamaan nuorta väestöä. Lisäksi on tärkeää varustaa uskovia hengellisesti. Myös sitä voi tehdä median välityksellä, sanoo Avainmedian tuotantopäällikkö Mika Ahonen, joka koordinoi hanketta Avainmedian puolelta.

Hanke on edennyt ilmiömäistä vauhtia ja studiota on alettu remontoimaan.

Rahoitusta on kysytty ja jonkin verran saatukin studiokaluston hankintaan. Muita kuluja ovat lisähankinnat studioon, henkilökunnan palkat sekä Avainmedian koulutus- ja matkakulut. Näihin tarvitaan varoja seurakunnilta, yksittäisiltä lahjoittajilta ja yrityksiltä.

Mitä ilmeisimmin hankkeessa on edetty edeltä valmistetuissa askelissa. Avainmedian toiminnanjohtaja Marko Selkomaa rukoili puolitoista vuotta sitten Jumalalta johdatusta, mille alueille Avainmedian tulisi suunnata työtään. Yksi kohteista oli Thaimaa. Täysin samaan aikaan Markus Nordblom oli alkanut kantaa näkyä thaimaalaisten tavoittamiseksi heidän kodeissaan nimenomaan netin avulla.

Tavoite on, että kun hanke on valmis kolmen vuoden kuluttua, on FGCT:llä mediastrategia, seurakunnat striimaavat aktiivisesti ja tuottavat monipuolisia ohjelmia sekä käyttävät sosiaalista mediaa, jonka tuloksena sieluja pelastuu.

– Kun nyt keskitämme voimavaramme Thaimaassa ja seurakunnat alkavat entistä laajemmin striimata tilaisuuksiaan ja toimimaan sosiaalisessa mediassa, moninkertaistaa tämä evankeliumin julistamisen tässä kansakunnassa, visioi Marko Selkomaa.

 Teksti Satu Rönkkö, kuvat Markus Nordblom

Tietoa Thaimaasta

Väkiluku: 69 737 000

Kansanryhmiä: 113

Saavuttamattomia kansanryhmiä: 78

Saavuttamattomiin kansanryhmiin kuuluvat: 61 512 000 (88,2 %)

Kristittyjä: 1,3 %, (evankelikaalisia 0,65 %)

Lähde: Joshua Project, https://joshuaproject.net/countries/TH

Tue kohdetta – lahjoita