UskoTV:ssä on alkanut uusi sarja ”Danielin ainutlaatuinen kirja avattuna”.

Danielin ainutlaatuinen kirja avattuna

Jaa somessa

Avainmedian UskoTV:ssä on alkanut uusi sarja ”Danielin ainutlaatuinen kirja avattuna”.

Lähetyspastori Niilo Närhi käy 12-osaisessa sarjassa läpi Danielin kirjan 12 lukua. Haastattelijana toimii toiminnanjohtaja Marko Selkomaa.

Niilo Närhi kertoo ohjelmasta:

Miksi halusit tehdä nimenomaan Danielista ja Danielin kirjan tapahtumista ohjelmasarjan?

Koska sen opetukset ovat ajattomia ja sen sisältämät ennustukset historian merkittävistä vaiheista ovat ainutlaatuisen tarkkoja.

Olet viettänyt paljon aikaa kertomasi mukaan ”huikean kirjan äärellä ja ihastunut sen päähenkilöön Danieliin”. Millainen Daniel on?

Kirja kertoo teini-ikäisestä pojasta, joka viedään pakkosiirtolaisuuteen Babyloniaan ja siellä hänet ja hänen kolme toveriaan yritetään aivopestä vieraiden jumalien palvelijoiksi.

Daniel ja hänen toverinsa olivat ihailtavan rohkeita ja säilyttivät uskollisuutensa sille Jumalalle, jonka he olivat oppineet tuntemaan jo lapsuudessaan. Raamattu ei kerro mitään negatiivista Danielista.

Mikä on sarjan tavoite?

Saada seuraajat havaitsemaan kirjan arvo ja sen sisältämät uskomattoman tarkat profetiat. Sen kautta luottamus Jumalaa ja hänen sanaansa kohtaan voi kasvaa uusiin mittoihin!

Ovatko Danielin kirjan tapahtumat erityisen ajankohtaisia nyt?

Aikanamme tapahtuva arvohuuhtelu ja pyrkimys saada ihmiset kadottamaan luottamuksensa Jumalaa ja Raamattua kohtaan tekee Danielin kirjasta erittäin ajankohtaisen. Kohtaammehan siinä neljä teini-ikäistä poikaa, jotka säilyttävät sulattamispyrkimyksen keskellä luottamuksensa Jumalaan ja pääsevät myös vaikuttamaan Babyloniaan sisältä käsin.

Mitä ohjelmasarja parhaimmillaan antaa katsojalle?

Sarjan pyrkimyksenä on avata paikoitellen haastavan kirjan sanomaa ja ennustuksia niin, että sellainenkin seuraaja, joka ei ole kauhean syvällä Raamatun profeetallisissa kirjoissa, voi ymmärtää ja tehdä löytöjä.

Miten paljon olet perehtynyt tähän aiheeseen?

Olen tietysti julistajana lukenut vuosien varrella Danielin kirjan läpi monta kertaa, mutta kun aloin syventyä sen sanomaan, niin siinä vierähti useita kuukausia. Eikä aika käynyt pitkäksi!

Miksi jokaisen pitäisi olla kiinnostunut Danielin kirjan opetuksista?

Koska sen sanoma ja tarkkaan toteutuneet historialliset ennustukset takaavat sen, että nekin ennustukset, jotka ovat vielä edessäpäin, tulevat myös ajallaan toteutumaan. Toivon, että ohjelma herättää kiinnostuksen ja kunnioituksen Jumalan profeetallista sanaa kohtaan.

Millaista oli suunnitella ohjelmia?

Kun Raamatun tekstit alkavat elää, on suorastaan nautinnollista tutkia ja valmistaa niistä esityksiä. Danielin kirja ja sen sanoma puhuttelivat itseäni. Haastavaa oli osata avata kirjan vaikeaselkoisia ennustuksia. Tutkin tietysti, miten jotkut muut Raamatun opettajat ovat käsittäneet tiettyjä kappaleita. Käytin avainta, joka teki kirjan ymmärtämisen helpommaksi: kirja käsittelee ennen muuta juutalaisten ja Israelin kohtaloita lopun aikoihin asti. Ilman sitä avainta on helppo harhautua monenlaisiin päätelmiin.

Onko seurakunnissamme opetusta Danielin kirjasta? 

Kyllä Danielin kirjasta on opetettu, mutta enemmänkin Danielin ja hänen toveriensa kokemuksista. Systemaattista kirjan läpikäyntiä on harvemmin kuultu.

Miten itse kukin voi perehtyä Danielin kirjaan enemmän?

Toivon, että tämä ohjelmasarja antaa vastauksia ja innostaa Danielin kirjan laajempaankin tutkimiseen. Lisää materiaalia löytyy kyllä joistakin kirjoista ja myös netistä. Netti on kuitenkin pullollaan kaikenlaisia teorioita, joten siellä surffaillessa tarvitaan myös Raamatun perustuntemusta ja kriittistä silmää.

”Danielin ainutlaatuinen kirja avattuna” -sarjaa voi katsoa osoitteessa uskotv.fi. Jaksojen pituus on 28 minuuttia.

Jaksojen nimet ovat:

 • Danielin kirjan taustaa
 • Jumala tuntee tulevaisuuden
 • Neljä miestä tulisessa pätsissä
 • Jumala nöyryyttää ylpeät
 • Lahjomaton vaaka punnitsee Belsassarin
 • Daniel leijonien luolassa
 • Maailmanvaltojen nousu ja tuho
 • Historia on Jumalan käsissä
 • Juutalaisille määrätyt 70 vuosiviikkoa
 • Näkymätön maailma avattuna
 • Antiokus Epifaneksesta antikristukseen
 • Ahdistuksesta tulevaan maailmanaikaan

Tue kohdetta – lahjoita