Koulutusmatka oli osa hanketta, jossa valmennetaan kokonaisen maan kirkkokunta käyttämään nykyaikaisia menetelmiä evankeliumin levittämiseksi.

Avainmedia piti onnistuneen mediakoulutuksen Thaimaassa

Jaa somessa

­Pitkään suunniteltu koulutusmatka thaimaalaisten evankelioimisen tehostamiseksi järjestyi viimein toukokuun alussa, kun korona hellitti.

Avainmedian toiminnanjohtaja Marko Selkomaa, kehityspäällikkö Mika Ahonen ja tuotantopäällikkö Markus Kujala pitivät tehokkaan kolmipäiväisen mediakonferenssin Nakhon Thaissa Keski-Thaimaassa.

Paikan päällä oli Thaimaan Full Gospel -helluntaikirkosta 120 ihmistä 40 paikallisseurakunnasta.

– Kiitämme Jumalaa, että saimme ja saamme olla mukana thaimaalaisten tavoittamisessa. Jumala on tehnyt ihmeitä, sanoi Selkomaa matkan jälkeen.

Tehopakkaus

Mediakonferenssin tavoitteena oli jakaa osallistujille tehopakkaus motivaatiota, tietoa ja taitoa, miten evankeliumi saataisiin median keinoin kuuluville Thaimaan eri alueiden saavuttamattomille buddhalaisille. Tässä myös onnistuttiin.

– Osallistujat olivat todella kiitollisia ja innostuneita. He myös verkostoituivat, mikä on tärkeää, Selkomaa kertoi.

Nyt järjestetty konferenssi oli ensimmäinen paikan päällä järjestetty tapahtuma, joka oli osa laajempaa Avainmedian ja Fidan yhteistyöprojektia, jonka tavoitteena on vahvistaa thaimaalaisia seurakuntia median käytössä.

Digitalisaation merkitys

– Elääkö seurakunta niin, ettei mitään muutosta tapahdu? Vai otammeko joitakin palasia digitaalisesta maailmasta käyttöömme miettimättä kokonaisuutta? Vai vaikutammeko laaja-alaisesti digitaalisessa maailmassa, haastoi Mika Ahonen osallistujia.

– Kuluneiden 30 vuoden aikana maailma on muuttunut nopeammin kuin kenties koskaan.

Digitalisaatio ja median muutos haastavat niin yksittäiset ihmiset sekä lähitoimijat kuin suuret kansainväliset toimijat, hän taustoitti.

  – Kun Avainmedia valmisteli konferenssin sisältöä, oli selvää, että emme järjestä tapahtumaa, joka keskittyy pelkästään esimerkiksi jumalanpalvelusten striimaukseen. Haluamme luoda kokonaisvaltaisen näkemyksen nykytilanteesta ja tuoda seurakunnille työkaluja, joilla toimia muuttuvassa maailmassa, sanoi Selkomaa thaimaalaisille kuulijoille.

– Jeesus on antanut meille lähetyskäskyn, ja media on yksi työkaluista, jonka avulla evankeliumi voidaan viedä kaikkialle ja saattaa lähetyskäsky loppuun, korosti Selkomaa.

Konferenssin monipuolisessa ohjelmassa ei keskitetty pelkästään teorioihin vaan Markus Kujala avasi käytännönläheisesti vaikeitakin teknisiä yksityiskohtia niin kuvaamisesta kuin vaikkapa mobiilituotannosta. Erityisesti paikalla ollut runsaslukuinen nuorten joukko teki paljon kysymyksiä ja otti opit innostuneesti vastaan.

Menneiden sukupolvien luoma perusta

– Thaimaassa on tehty vuosikymmeniä erinomaista lähetystyötä suomalaisten lähettien toimesta. Tätä panostusta kaikki vanhemmat thai-pastorit muistelivat kiitollisuudella ja iloitsivat, että jälleen suomalaiset ovat neuvomassa heitä, kuinka he voivat saavuttaa uusia sukupolvia vanhemmalle sukupolvelle tuntemattomin välinein, Ahonen kertoi.

 – Alusta asti sekä Avainmedian että Fidan tavoitteena on ollut toimia niin, että mediaan liittyvä kehitystyö on suoraan paikallisten käsissä ja sillä on paikalliset kasvot.

Tässä suureksi avuksi on ollut ja on Fidan Thaimaan työn johtaja Markus Nordblom, joka on lähetystyöntekijöiden ”nuorempaa” sukupolvea ja nauttii laaja-alaisesti paikallisten luottamusta.

Nordblomin luotsaamana Thaimaahan on syntynyt Entrance Broadcasting, joka vastasi mediakonferenssin kuvaamisesta sekä tuotantopalveluista.

– Avainmedian tiimillä olikin helppo tehtävä nostaa mediatyön keulakuvaksi thaimaalaisista media-alan kasvavista ammattilaisista koostuva Entrance Broadcasting, joka tulee auttamaan seurakuntia arkisten mediahaasteiden ja ohjelmien tekemisessä sekä erilaisissa kehitystehtävissä.

PALAUTTEITA KOULUTUKSESTA

 Mr. Termsin Torbunthong Chiang Saen Full Gospel Church (Chiang Rai)

– Sain tietoa ja näin tilastoja, miten sosiaalinen media vaikuttaa Thaimaassa. Koska olen pastorin assistentti, niin voin viedä opitun tiedon takaisin seurakuntaan. Luulimme esimerkiksi, että laitteet ovat liian kalliita mediatyön aloittamiseksi, mutta opin, että on myös edullisia laitteita, joilla voi aloittaa.

– Voin nyt ottaa uusia työkaluja käyttöön, ja ehkä jakaa laulun tai rohkaisun sanoja tai videoita seurakunnan ulkopuolisille, jotta he oppisivat tuntemaan elävän Jumalan.

– Mediatyö voi tukea opetuslapseuttamista siten, että annetaan nuorille paikka palvella.

Ms. Benjapon Suriya, 32 v. Sampran Church (Nakornpathom)

– Vien oppimani tiedot seurakuntaani, jotta voimme kehittää striimausta. Esimerkiksi mitä tulee ottaa huomioon, ettei kukaan kokisi kuvausta ahdistavana. Sain tietoa digitaalisesta turvallisuudesta – sitä en ollut ennen edes tiedostanut.

Mr. Rittha, 30 v. Huai Tha Nue Church (Phitsanulok)

– Kiitän Jumalaa koulutuksesta!

Opin, että meidän kristittyjen tulee mennä ja tietää, miten evankelioida nykyaikana.

Raamattu puhuu, että evankeliumi menisi maailman ääriin asti. Jumala avasi silmäni, että voin käyttää laitteita, joita minulla jo on. Online-maailman avulla voi saavuttaa maailman ääret käyttäen omaa puhelintaan. Opin myös, mitä tietoa tulee varjella digitaalisessa maailmassa.

Tue kohdetta – lahjoita