Jo kaksi vuotta ukrainalaiset ovat joutuneet elämään pelon ja kärsimyksen keskellä.

Avainmedia auttaa ukrainalaisia hengellisessä hädässä

Jaa uutinen

Helmikuun 24. päivä on murheellinen vuosipäivä. Jo kaksi vuotta ukrainalaiset ovat joutuneet elämään pelon ja kärsimyksen ilmapiirissä. Kansainväliset avustusjärjestöt ja eri yhdistykset sekä seurakunnat ja yksityiset ihmiset ovat välittäneet valtavat määrät humanitääristä apua Ukrainaan. Suomalaisetkaan eivät ole voineet katsoa tätä kaikkea sivusta, vaan ovat rientäneet auttamaan kaikin mahdollisin tavoin.

Olemme kuulleet Ukrainasta, että jopa 70 % tästä avusta on kanavoitu paikallisten seurakuntien kautta. Se kertoo seurakuntien arvostuksesta yhteiskunnassa näinä vaikeina aikoina.

Myös Avainmedia on nähnyt tarpeelliseksi olla varsinkin uskonveljien ja -sisarten tukena.

Medialähetysjärjestönä olemme keskittyneet antamaan tukea etupäässä sähköisen median ja painotuotteiden kautta tehtävään työhön, koska olemme nähneet niiden tavoittavan ihmisiä evankeliumin sanomalla.

Humanitääristä apua

Jo heti sodan alettua ilmoitimmekin, että emme kilpaile sisarjärjestömme Fida Internationalin kanssa, joka välittää humanitääristä apua Ukrainaan. Tosin olemme osallistuneet tietyissä luotettavissa kohteissa suoraan hädänalaisille maan sisäisille pakolaisille annettavaan henkilökohtaiseen apuun. Näin esimerkiksi Rovnossa, jossa messiaanisen seurakunnan jäsen Orest on osoittanut lähimmäisenrakkautta tukalassa tilanteessa oleville ihmisille, erityisesti perheille, joilla on pieniä lapsia.

– On ollut suuri ilo tarjota käytännön apua ja samalla kuunnella ihmisten kertomuksia kaikesta kokemastaan, Orest kertoo. – Samalla on avautunut hyviä mahdollisuuksia kertoa Jumalasta, johon voi turvautua kaikissa tilanteissa.

Kirjallisuutta

Samaisen messiaanisen seurakunnan senioripastori Sasha on tehnyt raamattulähetystyötä Ukrainassa jo parisenkymmentä vuotta postittaen lähes 150 000 Raamattua yksittäisten pyyntöjen perusteella. Täysimittainen sota kuitenkin pysäytti postiliikenteen ja tähän työhön tuli reilun vuoden tauko. Nyt viime syksynä Sasha on voinut tukemme ansiosta jälleen levittää Raamattuja. Aikaisemmin hän on lähettänyt Jumalan Sanaa lähinnä juutalaisille, mutta viime aikoina hän ei ole voinut olla vastaamatta muidenkin pyyntöihin.

– Tällä hetkellä eniten pyyntöjä tulee pieniltä paikkakunnilta aivan rintaman tuntumasta, Sasha kertoo.

Ukrainankielisestä Raamatusta on julkaistu uudempi käännös, joka on hyvin ymmärrettävä nykypäivänkin lukijalle. Kun Sasha oli aikaisempina vuosina tarjonnut Raamattuja kirjastoille, ne eivät juurikaan olleet innostuneet asiasta.

– Mutta nyt ne ovat itse ottaneet yhteyttä minuun ja pyytäneet kirjoja, Sasha iloitsee. – Lainaajat kyselevät kovasti Raamattua luettavaksi.

Isän sylissä

Viime syksynä Ukrainan helluntaikirkko pyysi apua Isän sylissä -kirjan julkaisemiseksi. Siellä oli havaittu aikaisemmin venäjäksi painettu Kristian Sandin sielunhoidollinen kirja hyväksi nykytilanteessa. Avainmedia maksoi kirjan kääntämisen ukrainaksi ja 5 000 kappaleen painattamisen Ternopolissa.

– Kirja soveltuu hyvin sodan traumoja kokeneiden ihmisten auttamiseen, Juri Kulakevich kertoo. – Se ei jäänyt seurakuntien varastoihin lojumaan, vaan kirjat jaettiin heti käyttöön.

Muutama sata kirjaa on tällä hetkellä vielä Avainmediankin materiaalivarastossa, josta niitä voi tilata muun ukrainankielisen materiaalin ohella.

Tätä muuta materiaalia on lähinnä ukrainankielinen Uusi testamentti ja Psalmit sekä Lastenraamattu. Uusia testamentteja on välitetty Suomeen saapuneille ukrainalaisille yli 4 000 kappaletta, Lastenraamattujakin on mennyt jo yli tuhat kirjaa.

Toki on hyvä tiedostaa, että varsinkin Itä-Ukrainasta tulleilla pakolaisilla on usein venäjän kieli vahvempi, ja sillä kielellä voi myös tilata Avainmedian kaupasta hengellistä luettavaa.

Kuten jo mainittu, Avainmedia on tehnyt tiivistä yhteistyötä Ukrainan helluntaikirkon kanssa, onhan sisarkirkko osoittautunut luotettavaksi kumppaniksi. Suuren avun tarpeessa ovat valloitettujen ja lähellä rintamaa sijaitsevien alueiden pastorit. Jonkin verran taloudellista tukea olemme pystyneet heillekin osoittamaan, mutta tarve on edelleen valtava.

Mediatyö

Jo vuonna 2015 avainmedialaiset vierailivat Radio M:n studiolla Itä-Ukrainassa. Tuolla rukousmatkalla käytiin myös Slavjanskin helluntaiseurakunnassa, jonka pastori Aleksandr Pavenko oli menettänyt kaksi poikaansa ja kaksi diakonia vuoden 2014 kapinoinnissa.

Avainmedia lahjoitti seurakunnan mediatyöhön kalustoa ja antoi myös koulutusta kyseiseen työhön. Loppuvuodesta 2021 aloitimme Radio M:n säännöllisen kannatuksen. Näiden vuosien aikana olemme tavanneet Radio M:n työntekijöitä ja saaneet säännöllisesti palautetta sielunhoitopuhelimen toiminnasta. Tuhannet hätääntynet ja toivoa etsivät ovat saaneet avun keskustelun ja rukouksen kautta ja heitä on ohjattu paikallisiin seurakuntiin. Monia on tullut uskoon ja käynyt kasteella.

Radio M tavoittaa perinteisen radion kautta eri-ikäisiä ukrainalaisia myös internetin ja sosiaalisen median kautta.

Teksti Heikki Jäntti

Tue kohdetta – lahjoita