Mika ja Ruut Ahonen lähtivät Aasiaan medialähetystyöhön.

Opetuslapsina opetuslapseuttamaan muita

Jaa somessa

Avainmedia käynnisti mediakoulutushankkeen suunnittelun Thaimaahan syksyllä 2020. Hankkeen tavoitteena oli antaa sikäläisille seurakunnille valmiuksia käyttää mediaa ihmisten saavuttamisessa evankeliumilla. Pandemian väistyttyä Thaimaassa päästiin käynnistämään varsinaiset koulutukset, joihin seurakunnat lähettivät erittäin hyvin ihmisiä.

– Osaltaan intoon tulla koulutettaviksi vaikuttivat seurakuntien kokemukset, että media todella tavoitti ihmisiä. Uusia henkilöitä tuli seurakuntiin ja mikä tärkeintä, he löysivät Jeesuksen omana Vapahtajanaan, Avainmedian kehityspäällikkö Mika Ahonen kertoo.

Toukokuussa 2023 Ahonen matkusti Thaimaahan. Käynnin tarkoitus oli luovuttaa Avainmedian hanke paikallisten käsiin, mutta Jumalalla olikin toisenlaiset suunnitelmat, jotka eivät koskeneet vain Thaimaata. Matkalla pintaan nousi kysymys, miten mediaa voitaisiin hyödyntää laajemmin Aasian alueella Fidan lähetyskohteissa.

”Yksi asia johti toiseen”

Aasiassa on lähetystyön kannalta kirjava tilanne. Joistakin valtioista löytyy paljon kristittyjä ja isoja seurakuntia, mutta on myös maita, joissa ei ole kuultu Jeesuksesta. Jossakin lähetystyötä on ehkä tehty jo pitkään, mutta evankeliumi ei ole saanut jalansijaa ja seurakunnat ovat pysyneet pieninä ja ikääntyneet.

Yhteistä maanosalle on loputon väenpaljous ja se, että etenkin suurkaupungeissa ihmisten katse on liimaantunut älypuhelimiin.

– Isossa kuvassa huomattavaa on, että kaikista maailman internetin käyttäjistä yli puolet asuu Aasiassa ja jatkuva sosiaalisen median käyttö on silmiinpistävää, Mika summaa.

Viime keväänä esiin noussut tarve lähteä kehittämään kristillistä mediatyötä Aasiassa oli Ahoselle odottamaton käänne.

– Koska kouluttaminen oli jo alkanut ja työ käynnissä, jatkuvuuden kannalta oli tärkeää, että työhön löytyisivät sopivat henkilöt mahdollisimman nopeasti, jotta hyvä alku ei pysähtyisi. Yllätyin, kun kysymys kääntyi meihin ja siihen, olisinko valmis puolisoni Ruutin kanssa tulemaan Aasiaan. Yritin ehdottaa toista pariskuntaa, mutta yksi asia johti toiseen.

Niinpä vuoden 2024 alussa Ahoset muuttivat Aasiaan ja aloittivat työn mediahankkeen parissa. Samalla he jatkavat osittaista etätyötä Suomeen kannatuksellisista syistä.

Jumala järjesti mikrofonin

Viime lokakuussa Ahoset kävivät Thaimaassa pitämässä ensimmäiset mediasisällön koulutukset. He opettivat Bangkokissa ja Itä-Thaimaan Buriramissa todistusvideoiden tekoa. Koulutuksiin osallistui paljon nuoria. Buriramissa mukana oli myös eräs nuori poika, joka oli osallistunut Avainmedian järjestämään tekniikkakoulutukseen jo aiemmin. Päivän päätteeksi tehtiin harjoitusvideot, joista Mikan piti valita voittaja.

– Aikaa oli vähän, ja rukoilin hätäisesti, että osaisin valita oikean videon voittajaksi. Koin tuon 12-vuotiaan pojan ja hiukan häntä vanhemman tytön tekemän videon kohdalla hiljaisen kuiskauksen, että pienistä teknisistä puutteista huolimatta tässä olisi voittaja.

Siispä nuorten video julistettiin parhaaksi. Tekijät palkittiin älypuhelimeen sopivalla mikrofonilla ja jalustalla, jotka oli hankittu paikallisesta kaupasta 11 eurolla.

– Tuossa vaiheessa emme tienneet nuorten taustoista mitään. Myöhemmin kuulimme, että tämä kuudesluokkalainen poika oli todella innostunut kristillisten videoiden tekemisestä. Hän oli pyytänyt vanhemmiltaan mikrofonia, ja hänen isänsä oli kehottanut rukoilemaan asiaa. Poika oli tehnyt työtä käskettyä, Mika kertoo.

– Nyt palkinnon voitettuaan hän oli innoissaan mennyt kotiin ja kertonut, kuinka Jumala oli järjestänyt mikrofonin hänelle ihan ilmaiseksi. Pojan äidiltä kuulimme myöhemmin, että poika on jo kaksi vuotta kantanut koulussa muiden oppilaiden ruokatarjottimia kolmannesta kerroksesta alas, jotta voisi tienata uutta, kuvaamiseen sopivaa puhelinta varten. Tästä keksimästään työstä hän saa kerättyä rahaa noin euron päivässä.

– Juuri tällaisia nuoria varten Aasian mediahanketta laajennetaan, Mika toteaa.

Loputtomat mahdollisuudet

Ahoset ovat huomanneet nopeasti, että Aasiassa tuntuu olevan joka puolella mahdollisuuksia auttaa ihmisiä median saralla.

– Työssä on jo kaksi uutta, hiljattain työn kautta uskoon tullutta nuorta miestä, joista toinen on Burmasta. Tutustuimme ensimmäisellä viikollamme täällä myös burmalaiseen nuoreen naiseen, jonka kanssa olemme alkaneet keskustella mahdollisesta sisältöjen tekemisestä, Ruut Ahonen kertoo.

Hän korostaa työn tähtäävän siihen, että paikalliset itse käärivät hihat ja lähtevät tekemään erilaisia mediasisältöjä.

– Oma roolimme on olla auttamassa heitä saavuttamaan saavuttamattomia.

Ahoset toteavat olevansa Aasiassa ennen muuta Jeesuksen opetuslapsina opetuslapseuttamassa muita.

– Työalueemme on Japanista länteen, ja teemme työtä yhdessä paikallisten seurakuntien ja niissä olevien nuorten kanssa välillä riisiä syöden, jotta saavuttamattomat saavutettaisiin, Mika hymyilee.

Teksti ja kuvat Ruut ja Mika Ahonen

Tue kohdetta – lahjoita