Oletko sinä valonsytyttäjä?

"Viikoittaisen rukousillan piti alkaa, mutta kukaan uskovista ei uskaltanut lähteä kodistaan." 

Jaa blogikirjoitus

Nuori seurakunta pienellä paikkakunnalla Romanian Transilvaniassa oli joutunut tukalaan tilanteeseen. Kunnantalolta oli tullut määräys, jota seurakunta oli jo pitkään pelännyt. Kaikki hengellinen toiminta oli välittömästi lopetettava. Siihen asti seurakunta oli voinut toimia tarkan valvonnan alaisena ja hankkinut kokoontumisiaan varten jopa pienen rukoushuoneen.

Viikoittaisen rukousillan piti alkaa, mutta kukaan uskovista ei uskaltanut lähteä kodistaan. Vuosien saatossa oli kokemuksesta opittu, mitä virkavallan uhmaaminen saattoi merkitä. Niinpä rukoushuone näytti pysyvän pimeänä. Yllättäen rukoushuoneelle asteli kuitenkin nuori mies Hansi. Hän avasi ovet, sytytti valot ja totesi: ”Jonkunhan täytyy sytyttää valo.” Sitten Hansi istuutui yksin etupenkkiin. Ensin näytti siltä, että hän olisi ainoa rukousiltaan osallistuva. Yllättäen ovi avautui, ja sisään astui paikkakunnalla tunnettu mies. Hän oli jo pitkään kokenut sydämessään Jumalan kutsua, nähnyt valon rukoushuoneen ikkunassa ja päättänyt lähteä ottamaan selvää asioista. Hansin osaksi jäi johdattaa mies uskoon.

Tieto miehen uskoontulosta levisi ensin seurakuntalaisten keskuuteen ja sitten laajemminkin. Vähitellen yksi ja toinen uskova palasi rukoushuoneelle. Ehkä vaikutusvaltaisen miehen uskoontulo vaikutti siihen, että viranomaiset päättivätkin katsoa hengellistä toimintaa läpi sormien. Seurakunta menestyi ja rakensi entistä tilavamman rukoushuoneen, josta vuosien aikana kaikessa hiljaisuudessa tuli myös yksi lännestä tuotujen Raamattujen jakelukeskus. Nyt jo pitkään vapaudesta nauttinut seurakunta kokoontuu uudehkossa suuressa rukoushuoneessa, jossa pidetään myös koulutus- ja nuorisotapahtumia. Vanha veli Hansi, joka aikoinaan toimi valonsytyttäjänä, istuu edelleen mukana kokouksissa.

Nicolae Ceausescun aikainen kommunistinen järjestelmä ulotti lonkeronsa maan jokaiseen kolkkaan. Diktaattorin ympärille oli rakennettu mittava henkilökultti. Ei tarvinnut ajaa kilometrejä maan kuoppaisilla maanteillä nähdäkseen valtavat Ceausescua esittävät mainostaulut. Yleisestä järjestyksestä huolehti rautaisella otteella maan salainen poliisi Securitate. Miten oli mahdollista, että seurakunnat tästä huolimatta menestyivät?

Kun esittää kysymyksen romanialaisille uskoville, niin he puhuvat yleensä ensimmäiseksi rukouksen merkityksestä. Ahdingon aikoina uskovat rukoilivat lakkaamatta. Nykyisinkin romanialaisissa seurakunnissa rukous muodostaa huomattavan osan jokaista jumalanpalvelusta. Toinen tekijä seurakuntien kasvuun oli uskovien vahva halu kertoa Jeesuksesta työpaikoillaan, kouluissa ja naapuristossa. Monet muuttivat uusille paikkakunnille perustamaan seurakuntia. Nykyään yksistään Romanian vapaakristillisiin liikkeisiin kuuluu satojatuhansia kristittyjä.

Evankeliumi voittaa alaa kaikkialla maailmassa rohkeiden valonsytyttäjien kautta!

Lisää lukemista

Avainblogi

Erilaisia ihmeitä arjen keskellä

Juri Kulakevich kertoo Juhannuskonferenssissa Jumalan ihmeistä, joita ukrainalaiset ovat saaneet kokea sodan aikana.

Avainblogi

Oletko sinä valonsytyttäjä?

”Viikoittaisen rukousillan piti alkaa, mutta kukaan uskovista ei uskaltanut lähteä kodistaan.”