Avainmedia on lähettänyt useampaan kertaan ja lähettää edelleen apua kirjaimellisesti tulilinjalla toimiville pastoreille. Taloudellinen apu ja esirukoukset ovat äärettömän tärkeitä.

Pastoreille apua Avainmedialta

Jaa uutinen

Kuvateksti: Vas. Juri Kulakevich, Anatoli Kozachok, Stepan Yuzuk ja Vitali Yatsyuk tarvitsevat esirukouksia yhdessä toisten pastoreiden kanssa.

Seurakuntien ja niiden pastoreiden vaikeudet sodan keskellä ovat sellaisia, jotka eivät ole koskaan aikaisemmin tulleet edes mieleen. Juri Kulakevich, Ukrainan helluntaikirkon johtavia veljiä, kertoi saaneensa hiljattain puhelinsoiton Donetskin läänistä pastori Mihail Junakovskilta.

Mihailin äänestä kuuli, että hän oli hämmennyksissä.

– En tiedä, mitä tehdä, Mihail sanoi puhelimessa. – Sain juuri tiedon Ukrainan tiedusteluviranomaisilta, että meidän seurakuntamme on venäläisten hyökkääjien seuraavan iskun kohde paikkakunnallamme.

– Miksi? Mihail kertoi ihmetelleensä. – Upseeri selitti minulle, että meidän seurakuntamme on ainoa taho, joka jakaa asukkaille puhdasta, hyvälaatuista juomavettä. Lisäksi me annamme siviileille ja sotilaille ruokaa sekä tarjoamme sotilaille mahdollisuuden käydä suihkussa. Tätä kaikkea venäläiset vihaavat. Siksi me olemme kuulemma seuraava kohde.

– No mitä aiotte tehdä, Juri kysyi pastorilta.

– Olemme siirtäneet kaiken arvokkaan pois rukoushuoneeltamme, Mihail selitti. – Pyrimme välttämään siellä oleskelua ilman pakottavaa syytä. Mutta jatkamme työtämme. Olemme siirtyneet useampaan uuteen paikaan ja jatkamme siellä paikallisten avustamista.

– Joka tapauksessa rukoushuone on paikallisten siviilien elämän keskus, Mihail vielä täsmentää. – Ja haluat sitä tai et, paikalliset ihmiset kokoontuvat aina sinne.

Juri Kulakevich on kuullut monenlaista sodan aikana, mutta tällaisia kertomuksia kuullessaan hän sanoo voivansa vain itkeä ja rukoilla.

– Haluan teidänkin Suomessa tietävän, että teidän rukouksenne saavat pastori Mihailin ja monet muut jatkamaan työtään uskollisesti asemapaikallaan. Rukouksenne auttavat heitä pysymään hengissä, hän rohkaisee suomalaisia uskovia.

Avainmedia on lähettänyt useampaan kertaan ja lähettää edelleen apua Mihailin kaltaisille kirjaimellisesti tulilinjalla toimiville pastoreille. Taloudellinen apu ja esirukoukset ovat äärettömän tärkeitä näissä tilanteissa.

Sielunhoidolliset haasteet

Jo kolmatta vuotta jatkuva sota on saanut Ukrainan seurakunnat miettimään, miten kohdata sodan kauheuksia kohdanneita ihmisiä. Jotkut pastorit ovat olleet keväästä 2022 tekemisissä sodan ja sodasta kärsineiden ihmisten kanssa. Heille on kertynyt valtavasti kokemusta sotilaspastorina toimimisesta rintamalla, ja he myös tuntevat jo kotiutuneiden sotilaiden traumat.

– Usein ihmiselle käy niin, että hän kohtaa Jumalan helpommin sodan aikana kuin siviilielämässä, kertoo helluntaipastori Stepan Yuzuk, joka on ollut maaliskuusta 2022 lähtien rintamalla.

– Meidän paikkakunnaltamme sotaan lähti 80 minulle tuttua kaveria samanaikaisesti, Stepan muistelee. – Minä lähdin heidän kanssaan, mitäpä muutakaan olisin voinut tehdä.

– En haluaisi kenenkään menevän sotaan. Olen valmis palvelemaan vielä vaikka viisi vuotta, jotta sota ei koskettaisi lastenlapsiani. Pystyn siihen, koska saan voimaa ylhäältä, taivaalliselta Isältä, Stepan sanoo.

– Tapasin pastori Stepan Yuzukin lyhyesti voidakseni rohkaista häntä vaikean sota-ajan keskellä, kertoo piispa Vitali Yatsyuk, joka on tehnyt aikaisemmin evankeliumin työtä yhdessä Stepanin kanssa Ternopilin läänissä. – Mutta keskustelumme syveni, puhuimme sodan aiheuttamista haavoista ja menetyksistä sekä kuinka rakentaa elämänsä uudelleen. Sillä monet ihmiset tulevat etsimään helpotusta sodan jälkeenkin.

– Mutta miten? Minulla on ollut sääntönä aikaisemmasta elämästäni: työ tekijäänsä neuvoo. Meillä on kansana Jumalan valmistama ja meille antama resurssi – Jumalan seurakunta, joka on avoin jokaiselle väsyneelle ja taakoitetulle sielulle, pastori Yuzuk uskoo.

– Meidän siviilien tulee oppia kuuntelemaan ja kuulemaan, eikä neuvomaan sotilaita tai sankariveteraaneja jälkeenjääneellä tiedollamme, kuinka taistella ja viedä sota päätökseen, – toteaa Ukrainan helluntaikirkon johtaja Anatoli Kozachok.

– Sodan veteraanit tulevat väistämättä muuttamaan yhteiskuntaa. Minä sain näyn Herralta tulevista tapahtumista jo ennen sodan alkua. Ja toivon sodan päättyvän tuon näyn mukaisesti – Ukraina tulee muuttumaan Jumalan parantavasta voimasta! Hän muuttaa kansamme sydämen ja parantaa sen sielun, pastori Yuzuk uskoo.

Tue kohdetta – lahjoita