Gazalaiset kristityt sinnittelevät sodan keskellä

– Tilanne on tukala. Ihmiset ovat lopen uupuneita ja kamppailevat selviytyäkseen.

Näin gazalaisten kristittyjen kuulumiset tiivistää gazalaissyntyinen Hanna Massad yhdysvaltalaisesta Christian Mission to Gaza -järjestöstä. Gazan baptistiseurakunnan pastorina aiemmin toiminut Massad on sodan aikana pitänyt alueelle yhteyttä lähes päivittäin.

Noin 2,2 miljoonan asukkaan kaistaleella toimii vain kolme rekisteröityä kristillistä seurakuntaa, joihin kuului ennen sotaa yhteensä noin tuhat ihmistä. Lisäksi alueella asuu noin 500 muslimitaustaista kristittyä, Avainmedian tietolähteet arvioivat.

Tiettävästi ainakin noin 50 ihmistä tästä joukosta on kuollut sodan aikana. Yli 200 kristittyä on päässyt poistumaan alueelta kaksoiskansalaisuutensa tai valmiina olleen viisumin vuoksi tai – varakkaimpien tapauksessa – ostamalla pääsyn Egyptiin. Loput ovat kärsineet samasta humanitaarisesta kriisistä kuin alueen muukin väestö.

Pommitusten ja luotien lisäksi kristittyjä on kuollut hoitamattomiin sairauksiin sekä ruoan ja juomaveden puutteeseen.

Kesän aikana alueen jo valmiiksi katastrofaalinen tilanne on muuttunut yhä pahemmaksi.

Turvaa kirkoista

Gazan baptistiseurakuntaan kuului ennen sotaa vain muutamia kymmeniä uskovia. Suurin osa alueen perinteisistä kristityistä on ortodokseja. Lisäksi alueella toimii katolinen seurakunta.

Kaikkien kolmen yhteisön toimitilat sijaitsevat alueen pohjoisosassa, pääkaupunki Gaza Cityssä. Kaupungissa humanitaarinen tilanne on koko sodan ajan ollut erityisen vaikea jatkuvien taisteluiden ja niistä johtuvan avustuskuljetusten vähäisyyden vuoksi.

Taisteluiden keskellä sadat seurakuntalaiset ovat etsineet turvaa majoittumalla seurakuntien tiloihin. Fyysisen turvan lisäksi he ovat saaneet siellä tukea toisiltaan ja seurakuntien työntekijöiltä. Jaksamista ovat auttaneet myös säännölliset jumalanpalvelukset ja rukoushetket.

Hanna Massadin johtama Christian Mission to Gaza on hankkinut ruokaa, vaatteita ja muuta apua kirkoissa majoittuville ja mahdollisuuksien mukaan myös muulle väestölle. Samoin kirkoissa majoittujia on auttanut muun muassa Palestiinan Pipliaseura.

Kuljetusesteiden vuoksi järjestöt ovat joutuneet ostamaan avustustarvikkeet Gazan sisältä. Kriisin jatkuessa niiden saatavuus on heikentynyt ja hinnat ovat nousseet pilviin.

Alueen Hamas-hallinto on kohdellut kristittyjä käytännössä toisen luokan kansalaisina, ja joidenkin lähteiden mukaan kristittyjä on syrjitty alueen yleisessä avustustenjaossa.

Vaikka kirkot ovat yleisesti antaneet majoittujille turvaa, myös niihin on osunut ammuksia. Heti sodan alkuviikkoina Israelin ilmaisku muun muassa romahdutti osan ortodoksisen seurakuntakeskuksen tiloista, minkä seurauksena 17 kristittyä menetti henkensä.

Apua entisille muslimeille

Gazaa hallitseva Hamas ei hyväksy islamista kristinuskoon kääntymistä, ja alueen perinteisten kirkkojen suhde kääntyneisiin on ollut varovainen. Heidän ottamisensa yhteisön jäseneksi tekisi myös näistä kirkoista islamistien vihan kohteita. Uskoon tulleet ex-muslimit ovatkin perinteisesti kokoontuneet keskenään tai pitäneet yhteyttä toisiinsa mobiililaitteiden välityksellä.

Sodan aikana Avainmedia ja muslimitaustaisten kristittyjen kansainvälinen verkosto Communio Messianica ovat järjestäneet apua islamista kristinuskoon kääntyneille gazalaisille.

– Olemme onnistuneet toimittamaan jonkin verran varoja niille, joihin meillä on kontakti. Heidän kauttaan apu on edennyt heidän verkostoissaan, Avainmedian arabiankielisen työn johtajan Aaron Ibrahim kertoo.

Tarkempaa tietoa kristityksi kääntyneiden ex-muslimien kuulumisista on ollut vaikea saada. Muilta konfliktialueilta saatujen kokemusten perusteella tällaisten uskovien kohtaama vaino yleensä helpottuu akuutin konfliktin ja humanitaarisen kriisin keskellä, kun ihmisten huomio keskittyy omaan selviytymiseen.

– Sotatilanne usein helpottaa vainoa, mutta joskus vainoaja ja vainottu päätyvät taisteluja pakoon samaan paikkaan, ja silloin painostus ja väkivalta voivat jatkua, Aaron toteaa.

– Toisaalta tällainen kriisitilanne voi olla erittäin hyvä todistus kääntyneen henkilön läheisille ja naapureille. Kun he näkevät hänen rukoilevan ja huomaavat, että hänellä kaiken keskellä on rauha Jumalan kanssa, se herättää kysymyksiä ja kiinnostusta.

”Taustalla hengellinen sota”

Vaikka taistelut alkoivat islamistisen Hamasin tekemästä brutaalista terrorihyökkäyksestä Israelin siviilikohteita vastaan, se ei saa islaminuskoisia gazalaisia kääntämään selkäänsä islamille, Aaron arvioi.Päinvastoin sota juurruttaa useimmat gazalaismuslimit yhä vahvemmin islamiin, ainakin väliaikaisesti.

– Tällaisessa tilanteessa ihminen kaipaa jumalayhteyttä, ja jos henkilöllä ei ole tietoa mistään muusta kuin islamista, hänestä tulee hurskaampi muslimi.

Hanna Massadin mukaan jäljellä olevista kristityistä moni aikoo lähteä alueelta sodan jälkeen, jos vain pystyy. Silti hän uskoo, että aina tulee olemaan kristittyjä, jotka elävät Gazassa. Evankeliumi voittaa sieluja aina ja kaikkialla.

– Meidän ei pitäisi yllättyä siitä, mitä tapahtuu tässä langenneessa maailmassa, jossa elämme. Paha yrittää käyttää tätä maksimaaliseen tuhoon ja tappamiseen. Tämän fyysisen sodan takana on hengellinen sota.