Jumalan kommunikaatio

Ihmiskunnan suuri tragedia liittyy kommunikaatioon.

Jaa blogikirjoitus

Kommunikaatio on osa ihmisyyttä, ihmisenä olemista. Juuri kieli ja kommunikaatiotaidot erottavat ihmisen kaikista muista elävistä olennoista. Samalla ihmiskunnan suuri tragedia liittyy kommunikaatioon. Raamattu kertoo ensimmäisen ihmisen ja Jumalan välisestä suhteesta. Jumala oli asettanut ihmisen paratiisiin. Hän sanoi: ”Syö vapaasti kaikista muista paratiisin puista, mutta hyvän- ja pahantiedon puusta älä syö, sillä sinä päivänä, jona sinä siitä syöt, pitää sinun kuolemalla kuoleman.” Rikottuaan tätä käskyä sekä mies että vaimo lymyilivät paratiisin puiden seassa. Jumala huusi miestä: ”Missä olet?” Siitä alkoi selittely. Adam vastasi vierittämällä syyn vaimon niskaan. Vaimo puolestaan syytti käärmettä.

Uskon, että tässä on ihmisen syvä ongelma: etsimme aina teoillemme jonkin oikeutuksen. Pyrimme niin helposti vääristelemään totuutta ja selittelemään asioita meille itsellemme edulliseksi.

Saatamme ajatella, että avain viestintään on suussamme (sanoissamme ja sanavalinnoissamme) tai korvissamme (kuulemisen ja kuuntelemisen taidossa). Eräällä tavalla niin onkin. Kuitenkin Jeesus paljastaa, että avain kommunikaatioon on syvemmällä – sydämessä: ”Sillä sydämestä lähtevät pahat ajatukset, murhat, aviorikokset, haureudet, varkaudet, väärät todistukset, jumalanpilkkaamiset.”

Tullessaan Kristuksessa ihmiseksi Jumala itse tuli keskellemme kommunikoimaan kanssamme aivan uudella tavalla. Jumalan suunnitelmassa voidaan nähdä kommuunio (yhteys Jumalaan), kommunikaatio (viestintä) sekä kommuuni (yhteisö/yhteisöllisyys).

Tapaus samarialaisella kaivolla (Joh. 4) kuvaa tätä hienosti. Jeesus tapasi naisen, joka oli ongelmissa. Jeesus kommunikoi hyvin suoraan naisen kanssa, suorempaan kuin nainen osasi odottaa. Hyvin pian keskustelu siirtyy fyysisestä veden nostamisesta toiselle ulottuvuudelle, ja Jeesus alkaa puhua naisen sisimmistä tarpeista. Samalla hän avaa naisen koko todellisen elämäntilanteen. Lopulta nainen on niin vaikuttunut, että hän rientää oman yhteisönsä pariin kertomaan tästä ihmeellisestä miehestä. Jeesus johdatti keskustelun kautta naisen tielle Jumalan yhteyteen. Tämän seurauksena vielä naisen yhteisökin pääsi osalliseksi asiasta.

”Jeesus sanoi hänelle: ’Minä olen se, minä, joka puhun sinun kanssasi’.” Joh. 4:26

Lisää lukemista

Avainblogi

Jumalalle mikään ei ole mahdotonta

”Viimeisinä päivinä, sanoo Jumala, minä vuodatan Henkeni kaikkiin ihmisiin… Mutta joka huutaa avuksi Herran nimeä, se pelastuu.” Apt 2:17 ja 21.

Avainblogi

Anteliaisuuden haaste

”Rakkaus ei näy vain sanoina tai ajatuksina, vaan myös tekoina toisten hyväksi.”