Al Hayat muslimityön edelläkävijänä ja suunnannäyttäjänä.

Al Hayatin 18. toimintavuosi pyörähti käyntiin

Jaa somessa

Avainmedian Al Hayat -kanava on pitkään ollut muslimityön edelläkävijä ja suunnannäyttäjä. Kun eräässä pohjoisafrikkalaisessa hengellisessä kokouksessa yleisöltä kysyttiin, mitä tv-kanavaa he katsovat eniten, yli 80 prosenttia vastasi: ”Al Hayat -kanavaa.” Kukaan yleisöstä ei tiennyt, että Al Hayatin edustaja oli mukana kokouksessa.

Jos tämä spontaani vastaus on tyypillinen vastaus tuohon kysymykseen, Al Hayat on mitä todennäköisimmin – jo palautemäärienkin perusteella – katsotuin kristillinen arabiankielinen kanava.

Toimintavuosiin on mahtunut ankaraa vastustusta, ihmeitä ja ainutlaatuisen suuria katsoja- ja palautemääriä

– Al Hayatin perustamisvaiheessa saimme paljon kritiikkiä eri tahoilta, kertoo kanavan johtaja ja Avainmedian arabiosaston johtaja Aaron.

Rohkeasti muslimeja evankelioiva kanava Al Hayat ja sen täysin uudenlaiset, islamia ja koraania paljastavat ohjelmat, saivat alussa vastustusta muslimien lisäksi arabikristityiltä ja kristillisiltä medialähetysjärjestöiltä.

– Jos jatkatte Al Hayat -lähetyksiä, tapatatte meidät ja itsenne, oli yleinen kristityiltä saatu kommentti tuolloin.

Jumalalta saatu näky

Al Hayatia vuonna 2003 perustamassa olleet kansainväliset tahot yhdessä Avainmedian kanssa uskoivat kuitenkin saaneensa työnäyn Jumalalta. Aaron jatkaa:

– Uskoimme, että kun muslimit olivat saaneet kenenkään vastustamatta jo 1400 vuoden ajan hyökätä kristittyjä vastaan ja levittää valheellista sekä perusteetonta tietoa Raamatusta ja kristinuskosta, oli tullut aika kertoa totuus.

Ankarasta vastustuksesta huolimatta Al Hayat jatkoi lähetyksiään. Koska ohjelmat lähetettiin satelliittikanavien kautta, joita mikään valtio ei voi pysäyttää, toimilupaa ei sinänsä tarvittu mutta varoja kylläkin, sillä satelliittilähetykset ovat kalliita.

Jumalan armosta varat kuitenkin kertyivät kuukausi toisensa perään ja nyt toimintavuosia on kertynyt 17. Avainmedia otti päävastuun Al Hayatista vuonna 2006.

Laajaa ilmaista mainosta

Sen parempaa ilmaista mainostusta ei voinut toivoakaan, kun arabimedia otti Al Hayatin hampaisiinsa ja sanomalehdet ja imaamit moskeijoissa julistivat: ”Älkää katsoko Al Hayatia, se on vaarallinen kanava uskollenne!”

Tieto Al Hayatista levisi koko arabimaailmaan. Satelliittilautasten myyjät hykertelivät, kun ihmiset ryntäsivät ostamaan satelliittivastaanottimia. Asentajia pyydettiin virittämään Al Hayat -taajuus näkyville.

Egyptin kansallisen kanavan suorassa lähetyksessä pohdittiin viestintäministerin johdolla, kuinka Al Hayat saataisiin pysäytettyä. Ainoaksi vaihtoehdoksi jäi:

– Rakentakaa katto Egyptin päälle.

Nyt sosiaalisen median, internetin ja älypuhelinsovellusten aikakautena on vielä vaikeampaa pysäyttää kristillisiä ohjelmia.

– ”Totuus tekee teidät vapaiksi”, on ollut lempimottoni muslimityössä, Aaron toteaa.

– Tätä vapautta ovat jo kymmenet tuhannet muslimit saaneet maistaa vapautuessaan islamin ikeestä ja koettuaan pelastuksen ilon ja rakkauden Kristuksessa. Katsojapalautteita Al Hayat -kanava on saanut tähän mennessä yli 300 miljoonaa.

– Suurkiitos kaikille esirukoilijoille ja tukijoille, joita ilman emme voisi työnäkyämme toteuttaa, Aaron kiittää.

Al Hayat sopeutui vauhdilla uusiin olosuhteisiin

Arabiosaston henkilökunta on kasvanut ja Avainmedialla on nyt Suomessa kahdeksan arabiaa äidinkielenään puhuvaa työntekijää.

Vuoden 2020 ohjelmatuotanto siirrettiin keväällä käytännössä kokonaan verkko- ja etäympäristöön. Ohjelmien juontajat tekevät nyt lähes kaikki ohjelmansa kotistudioiltaan ja koko prosessia johdetaan Suomesta.

Uusi menetelmä ei ole vähentänyt Al Hayat -kanavan ohjelmien määrää, vaan päinvastoin on kyetty lisäksi tekemään joka päivä kaksi suoraa lähetystä Facebookiin.

Katsojamäärät olivat keväällä reippaassa kasvussa, mutta kesän aikana kasvu tasaantui muidenkin toimijoiden ja arabiseurakuntien aloittaessa suorat lähetykset. Ohjelmapalaute on kuitenkin ollut koko ajan rohkaisevaa, ja ihmisten hätä ja ahdistava elämäntilanne monissa maissa pandemian keskellä on saanut aikaan kaipuuta hengellisten asioiden ja evankeliumin puoleen.

Myös medialähetystyön verkkokoulutusseminaareja on järjestetty tänä vuonna.

Tue kohdetta – lahjoita