Myytti sataprosenttisesti islamilaisesta somalikansasta murtui viisi vuotta sitten.

Somalien evankelioiminen muuttui ratkaisevasti viisi vuotta sitten

Jaa somessa

Myytti sataprosenttisesti islamilaisesta somalikansasta murtui viisi vuotta sitten.

Somaliasta 1990-luvulla Ruotsiin muuttaneet ja myöhemmin uskoon tulleet Shania ja Shino Gabo pitivät 2015 Ruotsissa somalikokouksen, johon kokoontui siihen aikaan hyvin pienilukuinen joukko uskoon tulleita somaleja. Gabot ja muut somalit menivät videokameran eteen ja todistivat hylänneensä islamin. Gabot julkaisivat videon. Omilla nimillään ja kasvoillaan esiintyminen oli historiallisen rohkeaa, mutta myös hengenvaarallista.

Nyt viisi vuotta rohkean todistusvideon jälkeen voi todeta, että julkisuus muutti somalien evankelioimisen ratkaisevasti. Kymmenet tuhannet somalit ovat nähneet Gabojen YouTube-videoita ja lukuisat ovat olleet heihin muuten yhteydessä. Ainakin 5 000 somalia on tullut uskoon. Näistä 20 on Suomesta.

Vuonna 2016 Avainmedian toiminnanjohtaja Niilo Närhi tapasi Gabojen pariskunnan lähetyskonferenssissa Espanjassa. Gabot ovat tapaamisen jälkeen saaneet säännöllisesti mediaevankeliointiin käytännön apua, koulutusta ja myös taloudellista tukea Avainmedialta.

Somaleja asuu paitsi Somaliassa myös lukuisissa muissa valtioissa, joten medialähetystyö on tehokkain keino tavoittaa hajaannuksessa asuva kansakunta.

Somali Christian TV -ohjelmat suorina lähetyksinä YouTubessa on tuorein Gabojen hyödyntämä mediaevankelioinnin tapa.

– Lähetyksen aikana ruudussa näkyy puhelinnumeromme. Voimme keskustella suoraan niiden katsojien kanssa, jotka niin haluavat. Kommentteja voi myös kirjoittaa ja vastaamme kysymyksiin. Suurin osa yhteydenotoista tulee Somaliasta ja Somalimaasta (Somalimaa on tunnustamaton alue Afrikan sarvessa).

Gabot ovat tunnetuimmat somalievankelistat. He puhuvat äidinkieltään somalia, mutta yhä enemmän on tarvetta englannin kielelle, sillä etenkin toisen polven maahanmuuttajasomalit eivät enää osaa kovin hyvin somalia. Jumala johdatti Gabot opiskelemaan englantia jo kolme vuosikymmentä sitten, kun he päätyivät Ruotsiin Somalian sisällissodan jaloista.

Kielitaidolle on nyt erityistä käyttöä.

– Huomasimme, että huomattava osa sanomastamme kiinnostuneista somaleista osaa englantia paremmin kuin somalia. Rukoilimme ja etsimme Jumalan tahtoa tässä asiassa ja päätimme sitten aloittaa englanninkieliset suorat lähetykset kerran viikossa. Niihin on osallistunut jopa sata katsojaa kerrallaan. Tavoitamme näin etenkin nuoria.

Tue kohdetta – lahjoita