Ongelmana mm. yhteyksien puute kotimaahan ja taloudelliset huolet.

Kiinalaiset lähetit ovat ahdingossa

Jaa somessa

Kiinasta lähteneiden lähetystyöntekijöiden tilanne on muuttunut vaikeaksi.

Kiinalaisia lähetystyöntekijöitä löytyy etenkin sellaisista maista, joihin länsimaalaisten saattaa olla vaikea päästä tai heihin suhtaudutaan torjuvasti.

Tällaisia maita ovat esimerkiksi monet Lähi-idän maat, Nepal, Pakistan ja Pohjois-Korea.

”Uudelleenkoulutusta” kristityille

– Lähettien on kuluneiden kahden vuoden ajan ollut yhä vaikeampaa olla yhteydessä sukulaisiinsa ja lähettäjiinsä Kiinassa. Jos ovat, poliisi on pian paikalla ja vie sukulaiset ”uudelleenkoulutusohjelmaan”, jonka jälkeen heistä ei usein kuulu enää mitään, kertoo Avainmedian Kiina-asiantuntija Rauno Jalavisto.

Tämä on henkisesti hyvin raskasta niin läheteille kuin heidän perheilleen ja lähettäjille.

– Kentällä oleva lähetti normaalisti tietää, että hän voi soittaa kotimaahansa ainakin muutamalle ihmiselle ongelmistaan ja tietää, että he varmasti rukoilevat hänen puolestaan. Yhteyksien puute on todella raskasta kiinalaisille, jotka ovat tottuneet siihen, että heillä on johtaja, joka antaa neuvoja. Nyt heidän on pakko itsenäistyä ja löytää Jumalan johdatus vaikeuksiinsa, joten rukoillaan Pyhän Hengen väkevää läsnäoloa heidän elämäänsä, pyytää Jalavisto.

Lähetit etsivät työpaikkoja

Kiinan valtion valvonta on aiheuttanut myös taloudellisen ongelman, kun lähettävät seurakunnat eivät kykene entiseen tapaan lähettämään rahaa läheteilleen.

– Pankin kautta voi toimittaa vain aivan mitättömiä summia. Eri tavoin saadaan kuitenkin useita pieniä puroja tukea lähtemään.

– Pääsääntöisesti lähettien pitää nyt hankkia kohdemaassaan itse oma toimeentulonsa. Työlupia voi olla hidasta ja vaikeaa saada, tietää Jalavisto.

– Olemme käynnistäneet useita erilaisia paikallisia projekteja auttaaksemme lähettejä uusissa haasteissa. On hyvä rukoilla sen puolesta, että lähetit kykenevät pysymään kohdemaissaan kirkastamassa Kristusta.

– Kiinalaisilla läheteillä ei kuitenkaan ole tavoitteena ratkaista miten selviäisi helpoimmalla. Kiinan seurakunnan voima on itsensä kieltämisessä ja lähimmäisen auttamisessa. Rakkaus löytää siihen kanavat.

Teksti Satu Rönkkö

Tue kohdetta – lahjoita