Niilo Närhi jäi eläkkeelle: ”Sain toteuttaa Jumalalta saatua kutsua”

Pastori Niilo Närhi jäi eläkkeelle Avainmedian toiminnanjohtajan tehtävistä 1.6.2021. Marko Selkomaa aloitti samana päivänä uutena toiminnanjohtajana.

Niilo Närhi kertoo ajatuksistaan liittyen medialähetystyöhön ja muuttuneeseen elämäntilanteeseensa.

Millä mielin lähdit Avainmedian toiminnanjohtajan paikalta?

Toimin Avainmedian toiminnanjohtajana 14 vuotta, joten koen, että olen suorittanut oman osuuteni hienon laivan kapteenina. Elämässä on tärkeää oppia ottamaan vastaan, mutta myös luovuttamaan pois asioita ja tehtäviä. Olen jättänyt tehtäväni levollisin mielin.

Millainen on Avainmedian toiminnanjohtajan rooli ja mitä terveisiä jätät Markolle?

Avainmedian toiminnanjohtaja johtaa talon toimintoja yhdessä hallituksen, johtoryhmän ja henkilökunnan kanssa. Samalla, kun hoidetaan paljon tuotantoon, markkinointiin ja eri työkohteisiin liittyviä asioita, toiminnanjohtaja on myös eräässä mielessä pienen hengellistä työtä tekevän yhteisön paimen. Markoa rohkaisen luottamaan Herran apuun ja tukeutumaan osaavaan henkilökuntaan.

Kerro mieleenpainuva tapahtuma työvuosilta.

Vierailut monissa työmme kohdemaissa, kuten Kiinassa, Israelissa ja useissa muslimimaissa, olivat silmiä avaavia ja synnyttivät hienoja kokemuksia ja kumppanuuksia.

Koimme muutaman kerran taloudellisesti erityisen haastavia tilanteita. Koko henkilökuntamme turvautui Herran apuun, rukoilimme ja välillä paastosimmekin. Kun sitten tuli konkreettinen rukousvastaus ja varoja saatiin yllättäviltä tahoilta, niin jokainen tällainen kokemus lisäsi luottamusta Jumalaan ja hänen huolenpitoonsa.

Mikä oli paras kokemus, jonka koit työn kautta?

Se, että sain toteuttaa Jumalalta saatua kutsua, oli yksi arvokkaimmista kokemuksista, mitä vuodet Avainmedialla minulle antoivat. Myös tietoisuus, että työmme on tavoittanut miljoonia ja että tuhansia ihmisiä on kääntynyt Jeesuksen seuraajiksi, on jotain, minkä arvoa ei voi mitata ajallisilla mittareilla.

Mitä tärkeää opit työssäsi?

Jumala on äärettömän uskollinen ja Hän ei kutsumustaan ja armolahjojaan kadu. Niin kuin tavataan sanoa: ”meistä huolimatta Herran työ on menestynyt”.

Näin jälkeenpäin ajatellen: mitä olisit tehnyt toisin?

Olisin paneutunut henkilökohtaisesti enemmän median työkalujen käyttöön. Olisin myös jättänyt tietyt rassaavat ja haastavat tilanteet aikaisemmin Herran käsiin.

Mitä sanoisit nuorelle Niilo Närhille?

Sanoisin, että kiinnostavan työn ja monien haasteiden keskellä panosta enemmän omaan perheeseesi.

Millainen Avainmedia oli, kun aloitit – entä nyt?

Mitä tulee toimintoihin, Avainmedia oli huomattavasti kapea-alaisempi kuin tänään. Internet ja sosiaalinen media olivat vasta ottamassa alkuaskeleita, kun aloitin toiminnanjohtajana. Henkilökuntaa ja työn kohteita oli vähemmän. Erityisesti työ juutalaisten ja muslimien parissa on laajentunut ja monipuolistunut.

Millaisena näet Avainmedian tulevaisuuden?

Avainmedialla on hieno tulevaisuus siinä mielessä, että talossa on osaava henkilökunta, työkalut ja maailmanlaajuinen kumppaniverkosto. Media tulee näyttelemään entistä suurempaa roolia maailman evankelioinnissa.

Millaisena näet lähetystyön ja etenkin medialähetystyön tulevaisuuden?

On selvää, että tummat pilvet varjostavat näinä aikoina kaikkea kristillistä toimintaa. Perinteisen lähetystyön ovet ovat sulkeutuneet moniin maihin ja työympäristö muuttuu varmasti enemmän antikristillisten voimien kontrolloimaksi. Median kautta voidaan kuitenkin tavoittaa massoja, joten Avainmedia työskentelee oikealla alalla! Meidän on uskovina hyvä valmistautua tiukentuviin aikoihin. Jotta lähetystehtävä voidaan suorittaa päätökseen, tarvitaan ihmisiä, jotka ovat valmiita astumaan ulos mukavuusvyöhykkeiltään ja maksamaan hintaa Jeesuksen seuraamisesta.

Millaisena näet kristillisyyden tulevaisuuden Suomessa? Maailmalla?

Suomessa on käynnissä ennen kokematon arvohuuhtelu ja arvojen alennusmyynti. Koen syvää sääliä tämän keskellä eläviä lapsiamme ja nuoriamme kohtaan. Jos emme pääse kokemaan kansallista herätystä, tulevaisuus näyttää arvoja ajatellen synkältä. Jumala kutsuu juuri nyt omiansa rukoilemaan ja vaikuttamaan. Jos otamme tämän todesta, voi kansamme kohtalo muuttua. Maailmanlaajuisesti tilanteet vaihtelevat maasta toiseen. Nyt, kun on vielä työnteon mahdollisuus, kannattaa panostaa ilosanoman levittämiseen, koska emme tiedä milloin antikristillinen yö nielaisee kitaansa maailman kansat.

Mikä motivoi eläkkeelle jäämisessä ja mitä teet eläkepäivillä?

Jos terveenä pysyn, palvelen mielelläni paimenen ja opettajan lahjoillani. Haluan varata aikaa Keravan helluntaiseurakunnan työhön ja keskittyä opettamistehtävään. Kierrän toki myös Avainmedian asialla seurakunnissa, ja onhan minulla perhe ja kolme ihanaa lastenlasta, joiden harrastuksiin ja elämään jää nyt enemmän aikaa.

Mitä terveisiä lähetät Avainmedian lukijoille?

Haluan sydämestäni kiittää kaikkia Avainmedia-lehden lukijoita ja työmme tukijoita siitä, että olette katsoneet minut ja edustamani yhdistyksen luottamuksen arvoisiksi. Ilman teitä Avainmedia ei olisi mitenkään voinut saavuttaa sitä, mitä se on saavuttanut. Kiitos, että olet jatkossakin mukana!

Mitä muuta haluat sanoa?

Suuret kiitokset Avainmedian hallitukselle ja henkilökunnalle rakentavasta yhteistyöstä vuosien ajan. Olette hienoa porukkaa ja kaipaan yhteisiä hetkiämme. Olivatpa tulevat päivämme minkälaisia tahansa, toimitaan uskollisesti ja kestävästi Herramme asialla – kunnes Hän tulee!

Satu Rönkkö

Kuva: Niilo Närhin arkisto