Suurin osa seurakuntalaisista on Syyriasta paenneita ex-muslimeja, joista monet ovat tulleet uskoon arabiankielisen Al Hayatin ohjelmien kautta.

Uusi Keidas-seurakunta kukoistaa Turkissa

Jaa somessa

Sami* on arabiankielisen Al Hayat -kanavan jälkihoitotyöntekijä Turkissa. Kun uskoon tulleiden määrä alkoi lisääntyä eikä lähistöllä ollut arabiankielistä seurakuntaa, perustettiin keväällä 2021 Keidas-niminen seurakunta, jota Sami nyt johtaa. Tämän vuoden alussa Keitaaseen kuului  170 jäsentä ja loppuvuoteen mennessä jäsenmäärä näyttäisi hipovan jo kolmeasataa.

Seurakunnan tiloissa pidetään joka sunnuntai tilaisuus ja kerran viikossa nuorten kokous. Lisäksi järjestetään erilaisia kursseja kuten raamattu-, kristinuskon teema- ja avioliittokursseja sekä annetaan kotiseurakunnan perustamisopastusta. Vaikka monet jäsenet ovat työttömiä tai toimeentulo on muuten niukka, ovat he kahden kuukauden aikana onnistuneet hankkimaan ja jakamaan 46 köyhälle pakolaisperheelle ruoka-avustuksia.

– Lauantai-iltaisin kutsumme seurakunnan ulkopuolisia syömään ja jakamaan elämänkokemuksia. Usein puhe kääntyy uskon asioihin, ja pääsemme luontevasti kertomaan hyvää sanomaa Jeesuksesta, Sami kertoo työstä.

– Joka viikko järjestämme myös muissa paikoissa neljä tilaisuutta niille, jotka eivät pääse Keidas-seurakuntaan pitkien matkojen takia.

Suurin osa seurakuntalaisista on ex-muslimeja, joista monet ovat tulleet uskoon arabiankielisen Al Hayatin ohjelmien kautta. He ovat kertoneet Samille kokemuksistaan:

Mikään ei ole sattumaa

Toleen kertoo pakomatkastaan Turkkiin:

– Pakenin lasteni kanssa Syyriasta ja monien koettelemusten jälkeen saavuimme Turkkiin.

Jouduin kantamaan pikkulapsiani sylissä. Matkalla kohtasimme Isisin jäseniä, sotilaita ja varkaitakin.

– Sain Turkista asunnon, mutta minulla ei ollut yhtään rahaa ja nukuin lapsieni kanssa pelkällä sementtilattialla. Myöhemmin pakolaisille tarjoutui mahdollisuus hankkia muutamia huonekaluja. Ihmeekseni tavaroiden joukossa oli myös televisio, jonka kautta pystyin katsomaan satelliittitelevisiolähetyksiä.

– Kamppaillessani jatkuvasti monien ongelmien sekä terveys- ja taloushaasteiden keskellä aloin kerran hermostuksissani räplätä tv:n kaukosäädintä. Löysin kanavan, jossa mies puhui rauhallisesti ja asiantuntevasti islamista. Hänen puheensa suututtivat minua, mutta jatkoin katsomista. Esiintyjä oli nimeltään Wahid ja löytämäni tv-kanava oli arabiankielinen Al Hayat. Toleen kertoo uskonnollisesta taustastaan:

– En ollut kovin harras muslimi, mutta olin aina uskonut, ettei ainakaan Lähi-idässä omaa uskontoaan voi koskaan vaihtaa eikä siihen anneta edes mahdollisuutta.

– Kolmen kuukauden ajan katsoin Wahidin ja myös Farhan sekä Amanin ohjelmia. Kuulin, että Saksassa asuva sukulaiseni oli kääntynyt kristityksi, ja soitin hänelle. Tulin yhä vakuuttuneemmaksi kristinuskosta, mutta en vielä tehnyt mitään ratkaisua.

– Näin Wahidin rukoilevan hänen suoraan lähetykseensä soittaneen muslimin puolesta ja aloin toistaa samaa rukousta. Siinä hetkessä koin ihmeellistä rauhaa. Tunsin, että minun on löydettävä muita uskovia ja jokin seurakunta.

– Olen saanut johdattaa muitakin perheenjäseniä Jeesuksen luo Al Hayatin ohjelmien avulla.

”Kiitän Al Hayatia, että kerran tapaan puolisoni taivaassa”

Syyrialainen kurdiäiti, Um Faysal:

– Mieheni kuoli Syyriassa sodassa. Hän ja poikani olivat Jeesuksen seuraajia, mutta minä olin ylpeä siitä, että olin muslimi.

– Mieheni tuli uskoon arabiankielisten Al Hayatin ohjelmien kautta. Hänelle sen ohjelmat olivat kaikki kaikessa. Myös poikani varttui seuraten Al Hayatia ja hänellekin sen ohjelmat olivat tärkeitä. Puolisoni kuoltua minäkin aloin katsoa Al Hayatia.

– Kun poikani liittyi Keidas-seurakuntaan, kuulimme, että Al Hayatin tiimi on tulossa vierailulle (tammikuussa 2022) seurakuntaan. Kuunnellessani erään Al Hayatin työntekijän puhetta jokin liikahti sydämessäni. Kun Sami esitteli minut kanavan johtajalle, Aaronille, tämä sanoi tervehtiessämme minulle yllättäen: ”Islam on vienyt sinulta kaikkein rakkaimpasi.Ihmettelin, miten hän saattoi tietää, mitä minulle oli tapahtunut ja että Isis-järjestön teot olivat riistäneet minulta puolison. Edes seurakunnan johtaja, Sami, ei tuolloin tiennyt taustoistani. Aloin itkeä ja päätin, että Jeesus saa nyt tulla elämääni. Aaron selitti minulle, kuinka rukoilla ja ottaa Jeesus vastaan.

– Edelleenkin kaipaan puolisoani hyvin paljon, mutta olen varma, että kerran näen hänet taivaassa. Ja kiitos siitä kuuluu Al Hayatille, kertoo Um Faysal taivastoivostaan.

Kurdiperheen unelma toteutui

– Olemme kurdeja ja asuimme maatilalla Syyriassa. Elämä ei ollut helppoa. Näimme nälkää sekä kuolemaa, kun ihmisiä kuoli sodassa. Jouduimme niin yllättäen jättämään kotimme, että  pakenimme paljain jaloin ja sairaina Syyriasta Turkkiin, kertoo perheen äiti, Um Rabee.

– Viisi tytärtäni, poikamme, aviomieheni ja minä olimme Jeesukseen uskovia, mutta koska olimme lukutaidottomia, emme voineet lukea Raamattua ja hengellistä kirjallisuutta. Opetuksen puutteessa emme pystyneet kasvamaan kunnolla uskossamme. Meidän oli vaikea päästä kasteelle.

– Tutustuimme Samiin ja Keidas-seurakuntaan ja aloimme käydä kolmesti viikossa opetuslapseuskurssia. Siitä oli paljon apua samoin kuin Wahidin opetuksista arabiankielisellä Al Hayat -kanavalla, jota meillä oli nyt mahdollisuus katsoa.

– Kuulimme, että Al Hayatin tiimin vierailun yhteydessä seurakunnassa järjestettäisiin myös kastekokous. Nyt olimme jo kasvaneet uskossa ja vihdoinkin unelmamme kasteelle pääsystä toteutuisi! Kastetilaisuudessa osoitimme, että kuulumme Jeesukselle Kristukselle. Olemme kiitollisia seurakunnalle ja Al Hayatille siitä, miten Jumala on toiminut niiden kautta.

*Nimi muutettu

Tue kohdetta – lahjoita