Avainmedialta on ilmestynyt mukaansatempaava elämäkerta "Jumalan aikataulussa – Pirkko Kauhanen ja Kiinan pyhäkoulutyön ihme".

Uutuuskirja ”Jumalan aikataulussa”

Jaa somessa

Avainmedialta on elokuun lopussa ilmestynyt lähetystyöntekijä Pirkko Kauhasen mukaansatempaava elämäkerta Jumalan aikataulussa – Pirkko Kauhanen ja Kiinan pyhäkoulutyön ihme.

Pirkko Kauhanen teki elämäntyönsä Kiinassa lapsityöntekijänä silloin, kun Kiinassa sai vielä tehdä melko avoimesti lähetystyötä. Kauhasen kumppaneineen kehittämä pyhäkouluopetus ”Kyyhky” levisi läpi koko valtavan Kiinan ja lukuisiin muihin maihin.

Pirkko, millä mielellä olet nyt kirjan ilmestyessä? Entä oletko lopputulokseen tyytyväinen?

– Koen, että on oikea aika sen julkaisemiseen. Jo 2020 alkuvuonna kirjoitin perustekstin ystäväni luona Australiassa. Kirjoitin 12–14 tuntia päivässä. Asiat vain tulivat mieleeni ja kirjoitustyö eteni. Ei tarvinnut hakea väkisin mitään.

– Kuitenkin työstämiseen on tarvittu tämä aika ja moni asia vielä tarkentui. Heikki Jäntti, joka kanssani teki asia- ja kielentarkistustyön, teki hyvää työtä ja kerronnasta tuli sujuvaa. Näin ollen olen myös tyytyväinen lopputulokseen.

Kerrot kirjassasi myös hyvinkin henkilökohtaisia asioita, jotka eivät aina saa tilaa omaelämäkerroissa. Koitko vaikeana avata yksityisyyttäsi?

– En kokenut. Välillä tosin elin tilanteet ja tunteet uudelleen. Erääseen aikaan oli vain hautajaisia ja ajattelin, että milloin pääsen vähän iloisempiin tunnelmiin.

– Jumalan kunniaksi halusin asioista kirjoittaa. Jumala on auttanut vaikeissa tilanteissa ja pitänyt huolta, kun olen antanut hänen käyttöönsä aikani ja elämäni.

Kirja kattaa koko elämäsi lapsuudesta tähän päivään. Kirjassa kerrot siitä, että nyt, kun katsot kokonaisuutta, näet Jumalan selvän johdatuksen eri vaiheissa. Koetko, että kaikki uskoontuloasi edeltävätkin vaiheet ovat lopulta olleet osa Jumalan johdatusta?

– Kyllä, jopa lapsuudenkotini ympäristö. Oli monta lasta ja ihmisiä ympärillä, Kiinassa ei ollut yksityisyyttä. Sitten opinnot ja kouluttautuminen – ne kaikki tukivat eri elämänvaiheita. Kaikissa ammateissa tein työtä niin kauan, että todella opin asiat.

Pyhäkoulutyön tarve on kaikkialla ilmeinen. Miten hyvin seurakunnat Suomessa kykenevät siihen mielestäsi vastaamaan?

– Suomessa olen nyt pitänyt 25 koulutusta. Tällä hetkellä on paljon seurakuntia, joissa ei ole lainkaan pyhäkoulutyötä. Siihen varmasti vaikuttavat erilaiset asiat, on esimerkiksi vaikea saada opettajia. Ongelman ratkaisemiseksi rukous on yksi asia ja asian esillä pitäminen toinen asia, jotka voivat vaikuttaa. Halua kyllä on, mutta ei löydy toteutusta. Asian tärkeys ymmärretään.

Mitä haluaisit sanoa nuorille ihmisille, jotka ovat joko aloittamassa ammattiopintoja tai ovat niissä jo pitkälle edistyneet?

– Sanoisin, että lähetystyöhön ei ole niin kiire, etteikö ehtisi opiskella ammattia. On äärettömän tärkeää, että voisi harjoittaa ammattiaan muutaman vuoden ja oppia elämän ”perusjärjestyksen”, koska lähetyskentällä joutuu usein olemaan itsensä pomo. Tiedollisten ja taidollisten asioiden lisäksi on tärkeää oppia vastuullisuutta.

Mitkä ovat nyt ajatuksesi, kun ajattelet kaikkia lukuisia ystäviäsi Kiinassa? Ovet ovat sinne nyt osin sulkeutuneet.

– On ikävä heitä. Siellä olisi ihana käydä, mutta se ei ole mitenkään mahdollista, koska voisin vaarantaa heidän tilannettaan. Mutta ei heillä ole hätää. He ovat oppineet, että vainot kuuluvat kristityn elämään. He ymmärtävät, että kärsimys on osa elämää.

– Kiinassa kaikki voidaan hetkessä viedä viranomaisten toimesta. Yksi pyhäkoulun opettaja sanoi minulle, että ”ei me opettajat eikä oppilaat pelätä vainoja, sillä ne tuovat Jeesuksen vain todellisemmaksi meidän elämässämme”.

Uskotko yhä, että Kiinan kristityt voivat vielä toteuttaa näkynsä lähetystyöstä alkaen Kiinasta halki Aasian aina Jerusalemiin saakka?

– Kyllä uskon. Heillä on ollut se näky, ja Jumalalle on kaikki mahdollista. Ja käytännössä esimerkiksi ammatinharjoittamisen yhteydessä tehtävässä lähetystyössä lähetystyön rahoituskin ratkeaa helpommin.

Haastattelu: Eero Antturi

Pirkon elämäkertakirja Jumalan aikataulussa – Pirkko Kauhanen ja Kiinan pyhäkoulutyön ihme ilmestyy syyskuussa 2022. Kirjassa on 320 sivua sisältäen 32 sivun kuvaliitteen. Kirjan hinta on 25 euroa ja sen voi ostaa Avainmedian kaupasta.

Tue kohdetta – lahjoita