Superkirja-sarjasta arabiankieliseen yhteistyöhön

CBN Avainmedian kumppanina jo yli 30 vuotta

Jaa somessa

Amerikkalainen baptistipastori Pat Robertson, 92, perusti Christian Broadcasting Network (CBN) -kanavan vuonna 1960. The 700 Club -ohjelmasta tuli hänen suosittu, päivittäinen ohjelmansa, joka yhä tavoittaa miljoonat amerikkalaiset. Kanavaa johtaa nykyisin Robertsonin poika Gordon apunaan varajohtaja Ben Edwards, joka aloitti Robertsonin palveluksessa jo 1984. Edwards vieraili Avainmedialla loppuvuodesta 2022 ja muisteli pitkäaikaista yhteistyötä Avainmedian kanssa.

CBN:n yhteistyö Avainmedian kanssa alkoi jo vuonna 1990, kun järjestöt yhdessä saivat Superkirja-animaatiosarjan Neuvostoliiton valtiontelevisioon. Animaatiosarjaa näytettiin vuoden ajan Neuvostoliitossa ja se sai aikaan palautevyöryn lapsilta kaikkialta Neuvostoliiton alueelta, myös nykyisen Ukrainan alueelta.

– Meillä on yhä tapana kertoa tuosta historiallisesta hankkeesta, kun kierrämme maailmalla. Superkirjasta on nyt tehty uusi animaatioversio ja se on levinnyt maailmalle jo 15 vuoden ajan. Olemme kääntäneet sen 54 kielelle, kertoo Edwards.

Arabiankielisen työn ”liittosuhde”

– Yhteistyö on meille ensiarvoista ja arvostamme kumppaneitamme. Tapasin Aaron Ibrahimin ensimmäistä kertaa kansainvälisessä lähetyskonferenssissa, missä hän esitteli alkanutta työmuotoa internetissä. Pian tämän jälkeen Danny Sleiman aloitti yhteisen arabiankielisen ohjelmatuotantomme Aaronin kanssa, muistelee Edwards.

– Yhteistyöstämme on vuosien aikana tullut liittolaissuhde. Me tarvitsemme toisiamme.

Ben Edwards lainaa mielellään Paavalin sanoja Ensimmäisestä korinttilaiskirjeestä: ”Minä istutin, Apollos kasteli, mutta Jumala antoi kasvun.” Hän painottaa sitä kuinka tärkeää kristittyjen on  tehdä yhteistyötä.

– Uskon myös, että meille kaikille on hyötyä siitä, että yhdistämme resurssejamme.

Kuitenkin vielä tärkeämpänä Edwards pitää tietoisuutta ajasta, jossa elämme.

– Rukoilen jatkuvasti Jumalalta apua, että ymmärtäisin aikaa ja niitä mahdollisuuksia, jotka juuri nyt ovat edessämme. Olemme nähneet vuosikymmenten aikana ovien avautuvan ja ovien sulkeutuvan.

– Meillä oli melko iso toimisto Kiinassa vuoteen 2017 saakka, kunnes viranomaiset tulivat sanomaan, että teillä on kaksi vaihtoehtoa: ”Joko te suljette toimiston tai me tulemme sulkemaan sen.”

– Tahtoisin kyetä sopeutumaan ja sopeuttamaan toimintaa sen mukaan, mikä kulloinkin on merkityksellistä ja mihin Jumala meitä kutsuu.

– Vaikka teknologia on antanut meille valtavia mahdollisuuksia lähetystyössä, se on kuitenkin vain väline. Tarvitsemme aitoja henkilökohtaisia kontakteja ihmisten välille, sanoo Edwards.

Korona muutosjohtajana

Ben Edwards kertoo, kuinka koronapandemia oli CBN:lle iso muutos.

– Vuosi 2020 oli valtavan kasvun vuosi meille. Ihmiset olivat kotona ja katsoivat tv:tä.

Nyt on kuitenkin edessä jälleen uudet ajat ja mm. milleniaalit ovat katoamassa kaapeli-tv:n yleisöstä, sanoo Edwards.

– Katseemme on nyt hyvin paljon Latinalaisessa Amerikassa ja Filippiineillä.

Esimerkiksi YouTube saa kolmanneksi eniten katsojia juuri Brasiliasta.

– Vaikka ohjelmamme näkyvät 170 maassa, haluamme laajentaa toimintaamme niin kauan kuin on ihmisiä, jotka eivät ole kuulleet evankeliumia, vakuuttaa Ben Edwards.

Teksti ja kuva Eero Antturi

Tue kohdetta – lahjoita