”Olin tiettävästi ensimmäinen ex-muslimi, joka julisti evankeliumia satelliittitelevisiossa.”

Salaperäinen puhelinsoitto Sudanista aloitti arabiankielisen tv-työn

Jaa somessa

13.1.2023

Arabiankielinen Al Hayat -kanava täyttää tänä vuonna 20 vuotta, mutta ensimmäiset arabiankieliset tv-ohjelmat tehtiin jo lähes 30 vuotta sitten. Aaron Ibrahim kertoo miten kaikki alkoi.

 ”Olimme muuttaneet Suomeen elokuussa 1993 Ruotsista, missä olimme tehneet evankelioimistyötä muslimien parissa usean vuoden ajan. Vähän tämän jälkeen sain puhelun Sudanista ortodoksipapilta, joka oli kuullut minusta ja työstä, jota teimme.

Tämä pappi kertoi, että hänelle oli tarjottu Sudanin hallituksen taholta tv-lähetysaikaa yksi tunti viikossa, josta puolet saisi olla ulkomaista alkuperää olevaa ohjelmistoa.

Hän tunnusti, ettei osannut tehdä tv-ohjelmia ja tarvitsisi apua.

En mikäkään tiennyt tuolloin tv-ohjelmien teosta juuri mitään, mutta Avainmedialla oli tuolloin töissä media-alan spesialisti Steven Antturi, ja kerroin asian hänelle. Steven sanoi, että hänellä on aina ollut sydämellä juuri muslimien tavoittaminen.

Muslimihallinnon virallisina vieraina

Lähdimme Stevenin kanssa marraskuussa 1993 Kairoon, missä kuvasimme muutaman päivän ajan. Sieltä lensimme Sudaniin, jossa meitä odotti hieno vastaanotto. Meitä kuljetettiin mustilla autoilla lentokentältä hotelliin ja eri puolille kaupunkia. Niilo Närhi lensi Sudaniin seuraavana päivänä ja liittyi seuraamme.

Tuosta alkoi yhteistyömme Sudanin tv:n kanssa, ja teimme alkuvuodesta 1994 aina vuoden 1995-96 vaihteeseen yhteensä parisataa ohjelmajaksoa, jotka esitettiin Sudanin tv:ssä.

Teimme myös 30-osaisen draamasarjan ’Jumala on rakkaus’, josta osa kuvattiin kotioloissa. Valmiit ohjelmat lähetettiin beta-nauhoina postitse Sudaniin.

Ohjelmia satelliitin kautta maailmalle

Kristillinen arabiankielinen tv-työ otti tuolloin ensi askeleitaan. SAT7-kanavan perustamiskokous pidettiin Kyproksella 18.11.1995 ja kanava alkoi suunnitella ohjelmistoa. Samaan aikaan Brysselissä järjestettiin mediatyön kursseja Assemblies of God / IMM:n toimesta. Sari ja minä yhdessä Stevenin kanssa osallistuimme noille kursseille. Kurssilaiset olivat kuvanneet joitakin todistuksia ja tehneet niistä viiden ohjelman sarjan. Mielestäni ne olivat huonoja. Kurssilla minua pyydettiin ohjelmien juontajaksi ja niinpä pääsin ehdottamaan uusia haastateltavia. Arabiankielistä ’Osasis’-sarjaa alettiin näyttää satelliitin kautta 16.4.1996.

Olin tiettävästi ensimmäinen ex-muslimi, joka julisti evankeliumia satelliittitelevisiossa.

Tapaaminen

Olimme osallistujina kansainvälisessä lähetyskonferenssissa 2004. Mukana oli myös amerikkalainen ryhmä, josta yksi henkilö tunnisti minut. Hän oli kuullut, miten tein ohjelmia internetiin PALTalkille. Esittelin ryhmälle tekemäämme työtä ja miten toteutimme sen. Tuossa ryhmässä oli mukana myös CBN:n (Christian Broadcasting Network) varajohtaja Ben Edwards, josta myöhemmin tuli yhteistyökumppanimme. Edwards esitteli minut Danny Sleimanille, joka teki CBN:llä arabiankielisiä ohjelmia.

Pian aloitimme ensimmäisen yhteisprojektimme, jossa esiintyjäksi saimme Isä Zakaria Botrosin. Aivan ensimmäiset ohjelmat olivat Reija Taupilan ohjaamia.

Myöhemmin kuvasimme Nashvillessä tätä sarjaa.

Muiden kanavien saama palaute ei tyydyttänyt

SAT7 ja Miracle-kanavat olivat aloittaneet arabiankieliset kristilliset ohjelmansa. Kanavat olivat muiden omistuksessa ja he joko hyväksyivät tai hylkäsivät ohjelmasisällön.

Mielestäni he eivät saaneet tyydyttävää palautetta ohjelmistaan, ja vain vähän muslimeja tuli uskoon näiden kahden kanavan kautta.

Isä Zakarian kanssa teimme ohjelmia, jotka olivat sekä apologeettisia että kriittisesti islamiin suhtautuvia; toimme esille islamin epäkohtia. Tämä herätti katsojat niin puolesta kuin vastaan.

Samaan aikaan myös evankelista Joyce Meyer oli saanut sydämelleen muslimityön. Gary Preston, joka tuolloin edusti Meyeriä, soitti minulle ja esitti tapaamista Saksassa. Hän kysyi, voisinko tuottaa ohjelmia satelliitin kautta lähetettäviksi, ja pyysi, että olisin myös mukana ohjelmien suunnittelussa.

Säännöllisten tapaamisten jälkeen alkuvuodesta 2003 aloitimme sekä vanhoilla että uusilla ohjelmilla siten, että saimme koottua 21 ohjelmaa joka viikolle samalla kun Joyce Meyer toimitti toiset 21 ohjelmaa per viikko. Syyskuussa 2003 ostimme Al Hayatille jo omaa satelliittiohjelma-aikaa.

Neljän ensimmäisen kuukauden aikana saimme enemmän palautetta kuin muut kristilliset arabiankieliset kanavat yhteensä!

Parin vuoden alkutaipaleen jälkeen vuonna 2006 vastuu Al Hayat -kanavasta siirtyi kokonaan meille.”

Tue kohdetta – lahjoita