Oud-virtuoosin ansiot musiikin saralla ovat häkellyttäviä.

Naser Musa – palkittu muusikko Al Hayat -kanavalla

Jaa somessa

10.3.2023

Naser Musa – palkittu muusikko Al Hayat -kanavalla

Alun perin Jordaniasta kotoisin oleva Naser Musa on lahjakas laulaja, oud-virtuoosi, palkittu säveltäjä ja monipuolinen studiomuusikko.

Uusia hengellisiä lauluja

Naser Musa aloitti Avainmedian Al Hayat -kanavalla työskentelyn seitsemän vuotta sitten ja on nykyään kokopäiväisesti kanavan palveluksessa.

Yksi hänen projekteistaan on laulujen tuottaminen Arabian niemimaan murteilla. Hän on isäntänä kahdessa Al Hayatin ohjelmasarjassa, joista toinen on suora viikoittainen lähetys Facebookissa. Tähän mennessä Naser on tuottanut yli 200 jumalanpalveluslaulua.

Monipuolinen muusikko

Naser Musan ansiot musiikin saralla ovat häkellyttäviä. Hän on säveltänyt, sovittanut ja levyttänyt lukuisia projekteja Lähi-idässä ja Yhdysvalloissa.

Naser Musan nimi esiintyy kymmenillä albumeilla, ja hän on osallistunut muun muassa John Debneyn ja John Cameronin Hollywood-projekteihin. Hän on levyttänyt pop-tähtien Shakiran, Beyoncen ja Michael Sembellon kanssa.

Naser Musa on esiintynyt tunnettujen muusikkojen kanssa Lähi-idässä, Euroopassa ja Amerikassa. Naser Musan oud-musiikkia kuultiin ohjaaja Mel Gibsonin The Passion of the Christ -elokuvan soundtrackilla.

Naser on aktiivinen ja haluttu esiintyjä, ja hän on esiintynyt muun muassa Carnegie Hallin, Kennedy Centerin, Hollywood Bowlin, Yhdistyneiden Kansakuntien ja Chicagon Symphony Hallin kaltaisissa arvostetuissa paikoissa. Hän on kiertänyt maailmanlaajuisesti arvostetun persialaisen Niyaz-yhtyeen ja maailmankuulun laulaja Azam Alin kanssa.

Washington Post -lehti kuvaili hänen sävellyksiään ”liikuttaviksi”. Beirut Times -lehti kuvaili häntä yhdeksi Lähi-idän monipuolisimmista laulajista ja oud-mestareista ja kuwaitilainen Al Qabas -sanomalehti kuvaili häntä lahjakkaaksi lauluntekijäksi, jonka rauhoittava ääni koskettaa sydäntä.

Jordaniasta Amerikkaan

Palestiinalaista syntyperää oleva jordanialainen Naser Musa aloitti oudin eli Lähi-idän luutun soittamisen varhain asuessaan Ammanissa Jordaniassa. Hän muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1982 ja jatkoi musiikkiopintojaan California Polytechnic Universityssä Pomonassa, Kaliforniassa. Hänen taiteellinen monipuolisuutensa ja musiikillinen seikkailunhalunsa ovat antaneet hänelle mahdollisuuden kokeilla erilaisten musiikillisten elementtien ja taiteellisten tyylien yhdistämistä. Koko uransa ajan hänen tavoitteenaan on ollut yhdistää arabialaisiin asteikkoihin perustuvia melodisia rakenteita länsimaisiin elementteihin, jotta hän voisi esittää arabialaisen musiikin sellaisena, jota länsimainen kuulija ymmärtää ja arvostaa.

Naser Musa on erittäin kysytty oud- ja laulunopettaja, joka luennoi korkeakouluissa ja yliopistoissa ja järjestää työpajoja.

Hän on kuulunut vuodesta 1999 lähtien Kalifornian Mendocinossa sijaitsevan Lähi-idän musiikki- ja tanssileirin opettajakuntaan ja vuodesta 2004 lähtien Milwaukeen Racinessa sijaitsevan Heartland Seminar of Arabic Music -seminaarin opettajakuntaan. Hän edusti arabimaailmaa myös World Culture Open -tapahtumassa New Yorkissa vuonna 2004.

Naser jatkaa työtään rauhanaktivistina esiintymällä ja edistämällä konsertteja ja esityksiä eri puolilta maailmaa tulevien taiteilijoiden kanssa. Hän esitti palkitun laulunsa Salam Yhdistyneiden Kansakuntien 60-vuotisjuhlassa vuonna 2004.

Naser Musa on mukana Al Hayatin 20-vuotisjuhlakokouksessa Oulun helluntaiseurakunnassa 19.3. klo 11 ja Porin helluntaiseurakunnassa 26.3. klo 11.

Teksti ja kuva Eero Antturi

Tue kohdetta – lahjoita