Arabiankielisen maailman enemmistö sai ensimmäistä kertaa kuulla Jeesuksesta, kun Al Hayat alkoi näkyä laajalle katsojajoukolle perustamisestaan alkaen.

Al Hayat herätti muslimimaailman

Jaa somessa

23.3.2023

Al Hayat 20 vuotta

Kun Al Hayat herätti muslimimaailman

Arabiankielinen Al Hayat -kanava aikaansai heti perustamisestaan lähtien mittavan hengellisen liikehdinnän arabimaailmassa.

Uudet ohjelmaideat osoittautuivat suurhiteiksi herättäen laajaa mielenkiintoa niin tavallisen kansan parissa kuin valtiotasolla. Esimerkiksi Egyptin sekulaarikanavilla esitettiin suoria keskusteluohjelmia, joissa aprikoitiin, kuinka kanava saataisiin pysäytettyä.

– Edes kaikki Egyptin valtion varat yhteensä eivät voi estää satelliittikanavia näkymästä, joutui Egyptin viestintäministeri vastaamaan.

Mediakohu lisäsi näkyvyyttä

Al Hayat on käynnistymisestään saakka toiminut mahdollisimman pienellä budjetilla eikä koskaan ole voitu kuin haaveilla sekulaarimedian käyttämistä mainosvaroista. Mutta mikä olisikaan ollut parempaa mainostukea kuin että arabimaiden suurimmissa päivälehdissä oli huomiota herättäviä ja provosoiviakin lööppejä sekä pitkiä artikkeleita Al Hayat -kanavasta! Tieto Al Hayatista levisi kulovalkean tavoin.

Kanava yllätti muslimit ja kristityt

Aaron Ibrahim, Al Hayatin johtaja vuodesta 2006 alkaen, vastaa, miksi Al Hayatin ohjelmat saivat aikaan valtavat palautemäärät ja kommentit.

– Paljastamalla islamin todellisia opetuksia ja painottamalla Jeesuksen opetuksia – etenkin islamin hyljänneiden ja uskoon tulleiden muslimien esittäminä tv-kameran edessä –, mikä oli täysin uutta muslimimaailmassa.

– Palautteista huomasimme heti, että tällaista sanomaa oli odotettu jo kauan. Hengellisesti arvioituna nyt alettiin saada merkittäviä rukousvastauksia vuosikausia esitettyihin rukouksiin muslimimaailman avautumisen puolesta. Herätimme keskustelua ja esitimme muslimeille haasteen kertomalla heille Jumalan armosta ja rakkaudesta.

Vastustus ei lannistanut

Koska Al Hayat alkoi näkyä niin laajalle katsojajoukolle, arabiankielisen maailman enemmistö sai ensimmäistä kertaa kuulla Jeesuksesta sekä siitä, mihin uskoon tulleet muslimit uskovat ja kuinka he harjoittavat uskoaan. Ohjelmat sysäsivät katsojat tutkimaan omaa uskontoaan ja kristinuskoa.

– Tietysti saimme paljon vihaistakin palautetta, joissa herjattiin ja uhkailtiin vaikka millä. Pidimme silti katseemme Herrassa ja jatkoimme työtä, jolla on ollut siunaus, Aaron Ibrahim muistelee.

– Ymmärrän hyvin muslimien vastustuksen, mutta itselleni ehkä masentavinta palautetta alkuaikoina olivat kristittyjen ja joidenkin lähetysjärjestöjen reaktiot. Emme saaneet kovinkaan monelta kristityltä taholta tukea ja rohkaisua. Etenkin nimikristittytaustaiset kehottivat heti lopettamaan kanavan toiminnan, koska heidän mielestään kristittyjä alettaisiin vainota ja heidän asemansa pahenisi arabimaissa.

– Pelkoa oli havaittavissa kaikkialla. Arabikristityissä asui edelleen vahvana uskomus, ettei muslimi voi koskaan tulla uskoon. Vaati aikamoista sinnikkyyttä jatkaa eteenpäin, mutta tiesimme, että Al Hayat oli Jumalan antama työnäky, Ibrahim kertoo.

Muslimit arvostavat rohkeutta

Al Hayat on saanut 20 vuoden aikana reilusti yli 500 miljoonaa palautetta ja katsojareaktiota. Nykyään palautteesta 95 prosenttia on positiivista ja loppu negatiivista. Alussa luvut olivat päinvastoin. Muutos osoittaa, että on toimittu oikein.

– Esittämällä rohkeasti uskomme Jeesukseen ja islamin harhat vakuuttavin perustein olemme myös saavuttaneet monien muslimien kunnioituksen, vaikka he eivät ihan heti eivätkä ehkä myöhemminkään kääntyisi kristityiksi. Muslimit arvostavat, että kristitty näyttää rohkeasti värinsä eikä ole ”haalea” kuten Ilmestyskirja asian ilmaisee.

Uskoon tulojen määrästä Ibrahim mainitsee:

– Meille ei läheskään aina ilmoiteta uskoon tuloista, mutta sen verran tiedämme, että näiden vuosien aikana Al Hayatin vaikutuksesta kymmenet tuhannet ovat tulleet uskoon, käyneet kasteella ja liittyneet seurakuntiin.

Kunnioittava ja ystävällinen asenne

Monet muslimit ovat Al Hayatin kautta muuttaneet mielipiteitään ja ennakkoluulojaan kristityistä ja kristinuskosta. Parasta on se, että heissä on syttynyt halu tutkia asioita, ja vähitellen todella moni on tullut vakuuttuneeksi, että Jeesus on tie, totuus ja elämä.

– Olemme aina olleet erityisen tarkkoja, ettei yksikään Al Hayatin ohjelma saa pilkata muslimeja, vaan esitystapa on aina kunnioittavaa ja ystävällistä. Tästä saamme paljon kiittävää palautetta.

Työssä kohdataan joka päivä monia haasteita. Esirukoustuki on ensiarvoisen tärkeää kanavan johdolle, tuottajille, esiintyjille ja jälkihoitotiimeille.

Tue kohdetta – lahjoita