Omakohtaisia kokemuksia työstä Afganistanissa.

”Afganistan musertaa sydämeni ”

Jaa somessa

Erin* on kuin turvallinen syli kovia kokeneille afgaaneille ja näyttää tietä rakastavan Jumalan luo.

– On niin monia tapoja välittää evankeliumia. Viime kädessä kaikki riippuu siitä, että ollaan aitoja.

Silloin ihmiset ymmärtävät, että olet kristitty ja sinulla on jotain todellista elämässäsi.

Näin sanoo Erin, joka on yksi Afganistanissa työskentelevistä sankarittaristamme. Hän elää lähellä ihmisiä, jotka kärsivät talibanihallinnon sorron alla. Erin on monien turva konfliktien ja köyhyyden keskellä. Afganistanin katsotaan olevan melkein kokonaan saavuttamaton maa. Erin arvioi siellä olevan noin 10 000 uskovaa. Nyt maassa on vielä vähemmän lähetystyöntekijöitä kuin aiemmin, mutta Erin jatkaa evankeliumin jakamista.

Usko osoitetaan hyvillä teoilla

Kerran eräs afgaanimies tuli Erinin luo isänsä kanssa, jolla oli psyykkinen sairaus. Erin oli koko perheen tukena ja ystävystyi miehen sisaren kanssa. Tämä ei osannut lukea eikä kirjoittaa, mutta alkoi kuunnella Raamattua ja kokea Jumalan parantavaa voimaa. Nainen tuli uskoon.

– Sitä oli niin kaunista katsella. Autoin perhettä paremman asuinpaikan saamisessa.

Hyvin tekojen kautta voimme osoittaa, mihin uskomme, ja näin avautuu evankeliointimahdollisuuksia.

Auttavien tekojen kautta ihmiset tulevat kosketetuiksi, ja heidän elämässään alkaa tapahtua asioita, Erin kertoo.

Uskoon tulleella naisella oli ollut kova elämä. Hän menetti äitinsä, kun talibanit ottivat vallan edellisen kerran. Perhe oli paennut vuorille. Rasittavalla matkalla äiti kuoli, ja hänet haudattiin vuorelle. Ennen kuolemaansa äiti sanoi miehelleen: ”Pidä hyvää huolta lapsista!”

Mutta isä antoi tyttärensä aviopuolisoksi vanhemmalle miehelle tytön ollessa vain 10-vuotias. Tyttö yritti paeta useita kertoja siinä onnistumatta. Katkeruus isää kohtaan lisääntyi päivä päivältä. Hän ei myöskään voinut ymmärtää, miksi äiti oli jättänyt heidät. Isä otti uuden vaimon ja sai tämän kanssa lapsen, jota tyttö joutui hoitamaan, ja elämästä tuli vielä vaikeampaa.

Kun hän kohtasi Jeesuksen, Herra paransi hänen sydämensä haavat. Nainen pääsi irti katkeruudesta ja pystyi luovuttamaan koko elämänsä Herralle.

Lapset sydämellä

Erin ei ole Afganistanissa oloaikanaan nähnyt kovin monen ihmisen tulevan uskoon, mutta silloin kun niin on tapahtunut, on se ollut hänen hienoimpia kokemuksiaan. Myös Afganistanin lapsilla on erityinen sija Erinin sydämessä. Afganistanissa on valtava sosiaalisen avun tarve, kun esimerkiksi ruoasta ja lääkkeistä on pula.

– Ymmärrän Jumalan sydäntä Afganistania ja sen kansaa kohtaan.

Haluaisin sanoa, että kohdallani kyse on kutsusta, mutta ei ole aina helppoa katsoa kaikkea sitä hätää, kun itse ei voi paljoa asioita muuttaa.

– Afganistan on monta kertaa musertanut sydämeni. On paljon sellaista, mitä en ymmärrä. Olen muuttunut paljon, hyvällä tavalla. Tunnen olevani mukana jossakin, joka on suurempaa kuin minä itse, ja on etuoikeus työskennellä Jumalan valtakunnan hyväksi, sanoo Erin.

Antaessaan saa

Erinin mukaan kyse ei ole pelkästään siitä, että Jumala käyttää häntä afgaanien saavuttamiseksi vaan että myös hän itse saa niin paljon. Kun ymmärtää, kuinka haavoittuvaa elämä on eikä maallinen kestä ikuisesti, elämän tärkeysjärjestys muuttuu ja tulee muita tavoitteita. Selviää, mikä todella merkitsee jotain, ja myös Jumala-suhde syvenee.

– Salaisuuksia, joita minulla on Jumalan kanssa, ei mikään voi ottaa pois ja se saa minut riemuitsemaan.

Erin on mukana afgaanien arjessa ja on hyvien tekojensa kautta elävä todistus Jumalan rakkaudesta. Hänestä on tullut turvallinen syli niille, jotka itkevät ja tarvitsevat tukea.

*Nimi muutettu turvallisuussyistä.

Teksti: Sirle Körvits

Julkaistu aiemmin Ljus i Öster -lehdessä.

Al Hyatin arabiankielisiä, evankelioivia ohjelmia on käännetty Afganistanissa puhutuille farsin, darin ja paštun kielille. Al Hayat auttaa kontaktiensa kautta Afganistanista Brasiliaan paenneita kristittyjä. Voit rukoilla sekä lahjoittaa afgaaneja tavoittavaan työhömme. Kiitos avustasi!

Tue kohdetta – lahjoita