Kristityt kokevat Jemenissä äärimmäistä vainoa.

Jemen – runneltu kansa etsii Jeesusta

Jaa somessa

Islamista eroaminen on Jemenissä kiellettyä, ja valtio pitää kaikkia jemeniläisiä muslimeina. Kristinuskoon kääntyneet ovat vaarassa joutua islamilaisten ääriliikkeiden ja heimojen tappamiksi. Tietoja marttyyriuhreista on kantautunut Jemenistä.

Medialähetystyö vaikuttaa Jemenissä

Jemenissä arvioidaan olevan muutamia tuhansia kristittyjä. Vaikka kristittyjen yhteisö on pieni, se on kuitenkin kasvanut koko ajan.

– Jemenin kristittyjen tilanne saattaa olla jopa paras Arabian niemimaan alueella. Jemenin kristityt ovat siinä poikkeuksellisessa asemassa, että heidän johtajansa ovat saaneet verrattain hyvän teologisen koulutuksen, osa heistä ulkomailla, sanoo Avainmedian arabi- ja muslimityön johtaja Aaron Ibrahim.

Jemenissä on myös ollut ulkomaisia lähetystyöntekijöitä jo ennen sisällissotaa.

– Kun tutustuimme ensi kertaa Jemenin kristittyihin, he olivat suorastaan närkästyneitä siitä, että Al Hayat -kanavalla ei ole heille suunnattuja ohjelmia. Nyt kanava näkyy heille Nilesat-satelliitin välityksellä, kertoo Aaron. – Toki Jemenissä monet ymmärtävät myös klassista arabiaa, joka on käytetyin kieli Al Hayat -kanavalla.

Avainmedian Al Hayat -kanavan kautta on lähetetty mm. Jeesus-filmi dubattuna Jemenin arabian murteella. Samoin arabiankielisiä hengellisiä lauluja on dubattu jemeniläisiä varten.

– Jo nyt Al Hayat -kanava on saanut ohjelmapalautteita Jemenistä, Aaron kertoo ja jatkaa:

– Olemme nyt suunnittelemassa heille omaa rukousohjelmaa. Jemenissä pieni ex-muslimien ryhmä osallistuu ohjelman suunnitteluun.

– Olemme erityisen iloisia siitä, että Jemenin kristityt ovat ottaneet vastuun hengellisestä jälkihoitotyöstä ja tekevät sitä kotimaassaan. Kristittyjä on sekä šiia- että sunnataustasta, mutta löydettyään Jeesuksen he voivat elää veljinä ja sisarina, iloitsee Aaron Ibrahim.

Rukouspyyntöjä

Eräs jemeniläinen perhe tuli uskoon ja tarvitsee esirukousta, että he pysyisivät uskossa lujina. Al Hayatin jälkihoitotyöntekijät veli Hussein ja sisar Salma opettavat nyt heitä uskon tiellä eteenpäin.

Jemeniläinen Ibrahim tarvitsee esirukouksia, että Herra auttaa häntä kasvamaan uskossa. Ibrahim tuli uskoon Al Hayatin ohjelmien kautta.

– Olen kasvanut vanhoillisessa muslimiperheessä. Perheeni ja sukulaiseni vainoavat minua, koska minusta on tullut Jeesuksen seuraaja. Mikään ei kuitenkaan voi erottaa minua Pelastajastani ja siitä ilosta, mitä Hän antaa minulle kulkiessani läpi vaikeidenkin koettelemusten. Haluan rohkaista kaikkia maailman vainottuja kristittyjä, erityisesti Jemenissä! – Ali

Jemen

Jemen on valtio Arabian niemimaalla. Sitä ympäröi lännessä Punainenmeri, etelässä Adeninlahti ja Arabianmeri, idässä Oman ja pohjoisessa Saudi-Arabia. Maan väestöstä 99 prosenttia on muslimeja, pohjoisessa šiialaisia ja etelässä sunnalaisia. Maan väkiluvuksi arvioidaan noin 27 miljoonaa. Lähes puolet väestöstä on alle 15-vuotiaita.

Vuonna 2015 maassa puhkesi sisällissota. YK:n mukaan sodassa on tapettu yli 100 000 ihmistä. Kolme miljoonaa jemeniläistä on joutunut pakolaisiksi. Huhtikuussa 2022 alkoi ensimmäinen aselepo kuuteen vuoteen, ja presidentti Hadi ilmoitti luovuttavansa vallan maan johtoon nousevalle neuvostolle, joka neuvottelee rauhasta huthien kanssa. On arvioitu, että maassa jopa 17 miljoonaa ihmistä tarvitsee välitöntä hätäapua.

Teksti Eero Antturi

Tue kohdetta – lahjoita