Tekoäly lähetystyön palvelijana

Koko Raamatun ajan Jumala on toiminut aina kansansa kautta ensisijaisena keinonaan tavoittaa maailma. 

Maailmamme on kohdannut 20 viime vuoden aikana digitalisaation kautta merkittävän muutoksen, kun ihmiset voivat olla yhteydessä kaikkialta kaikkialle. Mobiililaitteista löytyy kaikkea asiatiedosta viihteeseen unohtamatta sitä, kuinka helposti voimme hoitaa niillä päivittäisiä rutiinejamme maksamisesta lähtien. 

Laskentavoiman kasvu mahdollistaa tekoälyn, joka näkyy esimerkiksi puhelimiemme toimintojen lisääntymisessä. Esimerkiksi kielten kääntämisessä riittää, kun osoittaa tekstiä kameralla: näytölle tulee välittömästi käännös haluamallamme kielelle ja voimme jutella ihmisten kanssa puhelimen toimiessa tulkkina. Miten paljon tämä kehitys helpottaa tulevaisuudessa Raamatun käännöstyötä?

Maailman levinnein kirja ottaa kantaa yhteen kieleen: “Herra sanoi: ’He ovat yksi kansa, ja heillä kaikilla on sama kieli. Tämä, mitä he tekevät, on vasta alkua. Nyt mikään ei estä heitä tekemästä, mitä ikinä aikovatkin.´” (1. Moos. 11:6). Tämän jälkeen tapahtui kielten sekoittuminen. Nyt olemme palaamassa samanlaiseen aikaan, jolloin käyttämällämme kielellä ei ole väliä, koska ymmärrämme silti toisiamme. 

Matteuksen evankeliumissa sanotaan: ”Tämä valtakunnan evankeliumi julistetaan kaikkialle maailmaan, kaikille kansoille todistukseksi, ja sitten tulee loppu” (Matt. 24:14). Kun tutkii, mitä kaikkea tekoäly tarjoaa, voi ymmärtää, että nyt on tarjolla työkaluja, joita soveltamalla Matteuksen evankeliumin ilmoitus voisi toteutua. 

Viime kuukausien aikana tekoälystä ja sen vaikutuksista ja uhista koko ihmiskunnalle on kohistu. Avainmedialla tiedostetaan tekoälyn uhat, mutta samalla on mietitty, miten uusia teknologisia ratkaisuja olisi mahdollista hyödyntää työkaluina ja apuna lähetyskäskyn loppuun saattamiseksi. 

Kaiken keskellä täytyy muistaa, että tekoäly on kuitenkin vain teknologiaa, ja seurakunta on omaksunut erilaisia innovaatioita kirjapainotaidosta lähtien evankeliumin eteenpäin viemiseksi 2000 vuoden ajan. Tähän liittyen Israelissa jälkihoitotiimimme on kehittänyt ratkaisua, jossa ohjelmoimme tekoälyä vastaamaan väsymättä ohjelmien katsojien kysymyksiin ja kommentteihin.

Tämän syksyn ehkä merkittävin kehityskohde Avainmedialla on tekoälyratkaisujen soveltaminen kovasti työaikaa vaativan ohjelmatuotannon työtehtävien helpottamiseksi. Lisäksi emme voi myöskään unohtaa kulman takana häämöttävää ensi vuotta, jolloin tekoäly nähtävästi voi tuottaa ensimmäistä kertaa juuri kunkin toiveisiin räätälöidyn elokuvan, jota kukaan muu maailmassa ei ole nähnyt.

Näiden palveluiden hyödyntämisen aikaikkuna ei ole kuitenkaan todennäköisesti kovin pitkä, koska jokainen voi arvailla, millainen Pandoran lipas on aukeamassa tekoälyn myötä. Siksi juuri nyt on oikea aika tehdä työtä. Tähän liittyen Raamatusta löytyy kuvaus nykyhetkeen ja tulevaisuuteen: ”Niin kauan kuin päivä on, tulee meidän tehdä hänen tekojansa, joka on minut lähettänyt; tulee yö, jolloin ei kukaan voi työtä tehdä” (Joh. 9:4).

Mika Ahonen

Avainmedian kehityspäällikkö