Piispallinen kaitsentamalli on käytössä lukuisissa herätyskristillisissä yhteisöissä eri puolilla maailmaa.

Yassir Ericistä piispa

Jaa somessa

Avainmedian ystäville tuttu sudanilaistaustainen teologian tohtori, entinen islamisti Yassir Eric on vihitty piispaksi palvelemaan kansainvälistä Communio Messianica -yhteisöä.

Communio Messianica (Messiaan yhteisö) on vuonna 2019 Sveitsissä rekisteröity maailmanlaajuinen entisten muslimien verkosto, josta ollaan kehittämässä itsenäistä kirkkokuntaa. Avainmedian arabi- ja muslimityön johtajalla Aaron Ibrahimilla on ollut liikkeen perustamisessa ja kehityksessä keskeinen rooli.

Vihkimisseremonia pidettiin Kigalissa Ruandassa 10. maaliskuuta. Ruandan anglikaanisen kirkon arkkipiispa Laurent Mbanda toimitti seremonian Communio Messianican johtokunnan ja Maailman Evankelisen Allianssin pääsihteerin Thomas Schirrmacherin läsnä ollessa.

Ennen vihkimystä 52-vuotias Yassir oli Communio Messianican osa-aikainen toiminnanjohtaja. Lisäksi hän on työskennellyt maahanmuuton kysymyksiin keskittyvän saksalaisen EIMI-instituutin johtajana sekä tehnyt medialähetystyötä Avainmedian Al Hayat -kanavalla.

”Herätyskristillisyys säilyy”

Communio Messianican perustamisen taustalla oli Aaronin ja hänen työtovereidensa havainto siitä, miten vaikea uskoon tulleiden entisten muslimien on ollut löytää hengellinen koti perinteisten kirkkojen piiristä.

Tähän mennessä yhteisöön on liittynyt yli sata seurakuntaverkostoa ja seurakuntaa lukuisista eri maista. Lisäksi Communio Messianicaa pitää toisena hengellisenä kotinaan suuri joukko muihin kirkkoihin kuuluvia yksilöuskovia baptisteista anglikaaneihin ja helluntailaisista koptiortodokseihin.

Laajapohjainen yhteys on mahdollista, sillä Communio Messianica keskittyy kristinuskon ydinoppeihin.

Yhteisön johtokuntaan kuuluvan Aaronin mukaan siirtyminen piispalliseen hallintoon oli pitkän pohdinnan tulos.

– Vakuutuimme siitä, että tämä on paras tapa selkeyttää yhteisön johtamista, uskovista huolehtimista ja yhteistyötä muiden kirkkokuntien kanssa.

– Piispa-status muun muassa mahdollistaa pääsyn myös suljettuihin maihin. Muodollisesti kaikki maat ovat hyväksyneet uskonnonvapauden, ja siksi niiden on poliittisesti hyvin hankala estää piispanimikkeellä toimivaa henkilöä saapumasta maahan, vaikka maat käytännössä eivät muuten noudattaisikaan uskonnonvapautta.

Muutoksesta huolimatta Communio Messianica aikoo säilyttää herätyskristillisen, matalakirkollisen identiteettinsä ja toimintatapansa, Aaron sanoo. Yhteisö on Maailman Evankelisen Allianssin jäsen.

Piispallinen kaitsentamalli on käytössä lukuisissa herätyskristillisissä yhteisöissä eri puolilla maailmaa. Myöhemmin Communio Messianica aikoo vihkiä myös muita piispoja.

Vuoden evankelista

Nuorena Yassir Eric oli kiihkeä muslimi, joka vainosi kristittyjä. Vuonna 1991 hänestä tuli Jeesuksen seuraaja, minkä seurauksena hänen islaminuskoinen perheensä hylkäsi hänet. Pian sen jälkeen Yassir muutti Keniaan ja vuonna 1999 Saksaan.

Yassir kertoo tapahtumista elämäkertateoksessaan Vihasta rakkauteen – Islamistista sillanrakentajaksi (Avainmedia 2019).

Yassir Eric on suosittu puhuja erilaisissa evankelioimiskampanjoissa, ja vuonna 2021 saksalainen evankelinen uutistoimisto IDEA nimesi hänet vuoden evankelistaksi. Suomessa hän on puhunut muun muassa Helluntaiherätyksen Juhannuskonferenssissa.

Tue kohdetta – lahjoita