Avainmedian arabiankielisen työn johtajan Aaron Ibrahimin omaelämäkerta Vuoden kristillinen kirja 2024 -kilpailun finaaliin

Medialähetysjärjestö Avainmedian arabiankielisen työn johtajan Aaron Ibrahimin omaelämäkerta on sekä jännittävä muistelmateos että laaja tietokirja muslimien parissa tehtävän lähetystyön erityispiirteistä. Teos tutustuttaa lukijan myös niihin vaikeuksiin, joita muslimitaustaiset uskovat kohtaavat, kun he kamppailevat yhdistääkseen menneisyytensä ja uuden uskonsa ja pyrkivät löytämään paikkansa maailmanlaajuisessa kristittyjen yhteisössä.

Toimittaja, teologian maisteri Heikki Salmelan toimittama Islamin muureja murtamassa – Arabipojan tie muslimien herättäjäksi (Avainmedia 2023) kuvaa israelilaisessa muslimiperheessä kasvaneen Aaron Ibrahimin tien Suomeen parikymppisenä nuorukaisena, uskoontulon suomalaisen Sari-puolison vaikutuksesta ja sen, miten avioparin 1980-luvulla aloittama evankeliointi kasvoi maailmanlaajuiseksi medialähetystyöksi.

Aaron Ibrahimin rooli muslimeille suunnattujen kristillisten TV-ohjelmien, kirjallisuuden ja sosiaalisen median sovellusten kehittäjänä on ollut myös kansainvälisesti merkittävä. Keskeinen alusta on ollut vuonna 2003 perustettu arabiankielinen kristillinen satelliittikanava, Al Hayat, jota Ibrahim on johtanut vuodesta 2006. Kanava oli ensimmäinen, joka kohdisti kristillisen julistuksensa avoimesti muslimeille. Kanavan ohjelmasisällön lähestymistapa on poikkeuksellinen: samalla kun tuodaan esille elävä Jeesus Kristus ja hänen rakkautensa kaikkia ihmisiä kohtaan, käsitellään myös esimerkiksi ihmisten pettymystä islamiin, naisten asemaa muslimikulttuurissa ja Raamatun luotettavuutta suhteessa Koraaniin.

Dramatiikkaa Ibrahimin tarinaan tuovat islamistien julistamat tappouhkaukset sekä monet erikoiset tapahtumat, joita Ibrahim työtovereineen on kokenut.

Muslimien kääntyminen kristityiksi on yksi globaalin kristillisyyden viime vuosikymmenten merkittävimmistä ilmiöistä. Lähetystutkimuksessa tällaisia henkilöitä arvioidaan olevan maailmanlaajuisesti yli 10 miljoonaa. Silti Ibrahim korostaa sitä, että keskiössä on aina yksittäinen ihminen, jonka elämä muuttuu. Siinä muutoksessa nämä uudet uskovat tarvitsevat kristittyjä rinnallakulkijoita. Näiden tukiverkostojen kehittäminen on ollut Ibrahimin, 64, elämäntyön toinen iso teema.

– Muslimikulttuureissa ajatellaan, että se, joka hylkää islamin, hylkää yhteisönsä ja perheensä, ja siksi yhteisökin hylkää hänet. Kääntymistä harkitsevalle se on pelottavaa. Omalla kohdallani Pyhä Henki osoitti minulle syntisyyteni, ja koin, että elämäni oli viheliäistä. Se oli raastava valinta. Lopulta päätin kokeilla Jeesusta, Ibrahim kertoo.

Vuoden kristillinen kirja 2024 -kilpailun finaalivaiheeseen valittiin kuusi teosta. Tämänvuotisen voittajan valitsee olympiavoittaja, yrittäjä Samppa Lajunen. Voittaja ja yleisöäänestyksen voittaja julkistetaan Helsingin kirjamessuilla 27. lokakuuta.

346-sivuinen Islamin muureja murtamassa on finalisteista ainoa lähetystyöaiheinen teos.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Reija Taupila, viestintäpäällikkö, Avainmedia Lähetysjärjestö
reija.taupila@avainmedia.org, puh. 040 752 0505 

Arvostelukappaleet:
Heikki Jäntti, heikki.jantti@avainmedia.org