30 vuotta Avainmedialla – Riitta Ukkonen eläkkeelle

Monelle Avainmedian puhelinnumeroon soittaneelle on tullut tutuksi Riitta Ukkosen, 67, iloinen ja reipas ääni. Keravan toimistolla Riitta on ollut usein ensimmäinen ihminen, joka on vierailijoita vastassa.

Nyt on muutoksen aika, kun Riitta lähti eläkkeelle marras-joulukuun vaihteessa, 30 vuoden työrupeaman jälkeen Avainmedialla.

Trooppinen laboratorio

Riitta on kotoisin Kemijärveltä, Lapista. Sieltä nuoren tytön tie vei lopulta Helsinkiin töihin Auroran sairaalaan trooppisten tautien laboratorioon ja mikroskoopin ääreen. Sinä aikana hän tuli uskoon kohdattuaan Helsingin Stockmannin edessä katulähetystä tekeviä nuoria.

– Minulla oli ollut pitkään etsikkoaika. Kun nuoret tulivat todistamaan minulle Jeesuksesta ja näyttämään Raamatusta vastauksia kysymyksiini, ymmärsin heti, että juuri tätä olin etsinyt.

Työ laboratoriossa oli mukavaa, mutta jotain muutakin voisi tehdä, oli Riitta tuuminut, kun hänelle tuli yllätyspuhelu 13 laboratoriovuoden jälkeen.

– Tuttuni Avainsanomilta soitti, että täällä tarvittaisiin työntekijää. Lupasin tulla kokeilemaan puoleksi vuodeksi, miltä asiakaspalvelutyö tuntuisi, mutta jo ensimmäisenä päivänä koin, että tämä on minun paikkani, Riitta muistelee

Vapaaehtoistöihin

Riitta on reipas ja auttavainen. Viiden kilometrin työmatkat hän kulkee useimmiten polkupyörällä. Vapaa-aika kuluu Helsingin Saalemilla, jossa hän laulaa kuorossa. Näitä lauluja Riitan kuulee hyräilevän työpaikallakin.

– Voisin jatkaa töissä vieläkin, helmikuussa 68 vuotta täyttävä Riitta kommentoi energisesti.

– Olen perheetön, joten siinäkin mielessä työyhteisöön kuuluminen on ollut minulle tärkeää. Mutta hyvillä mielin jään eläkkeelle. Aion tehdä vapaaehtoistyötä siellä, mihin Herra minut johtaa, ja Avainmedialle tulen tarvittaessa talkoisiin ja kahvinkeittäjäksi tilaisuuksiin.

Riitan päätehtävä on ollut Avainmedian materiaalivarastosta huolehtiminen ja asiakasrekisteristä vastaaminen. Varastosta löytyy yli 50 kielellä evankelioivaa materiaaleja: Raamattuja, kirjoja, lehtisiä yms.

– Olen ollut kirjaimellisestikin ”lähetys”työntekijä, kun olen lähettänyt materiaaleja tilaajille.

– 2015 oli kiireisin vuosi. Silloin seurakunnat ja yksityiset ihmiset lähtivät innokkaasti mukaan evankelioimaan maahan tulleita pakolaisia.

Riitan työt jaetaan nykyisen henkilökunnan sekä uuden osapäivätyöntekijän kesken.

Aitiopaikka

– Olen saanut elää ajan hermolla lähetystyössä. Olen nähnyt ja kuullut monenlaista, Riitta kertoo.

– Erityisen mieleenpainuvia aikoja olivat Neuvostoliiton hajoamisen ja Kiinan uudistuksen jälkeiset ajat, kun suurvallat raottivat ovensa evankeliumin viemiselle. Oli ihmeellistä, kun Avainsanoma (nykyinen Avainmedia) pystyi vapaasti toimittamaan näihin maihin Raamattuja. Opettelin työn ohella venäjää, josta oli hyötyä työssä.

Riitta on saanut nähdä aitiopaikalta myös Avainmedian nykyisten suurten työmuotojen kehittymisen.

– On aivan huikeaa, miten merkittävää medialähetystyötä täällä tehdään arabi- ja muslimimaailmaan, joka oli 30 vuotta sitten täysin suljettu! Nyt evankeliumia levitetään muslimeille ympäri maailmaa.

– Olen myös iloinnut siitä, että Israeliin on syntynyt uusia messiaanisia seurakuntia. Työ siellä on kantanut kaunista hedelmää.

Riitta lähettää terveisiä:

– Siunausta ja lämmin kiitos yhteistyöstä kaikille, joiden kanssa olen ollut tekemisissä. On ollut ilo palvella. Muistakaa jatkossakin Avainmediaa rukouksin ja varoin, jotta evankeliumia voidaan edelleen julistaa tehokkaasti.

Teksti Satu Rönkkö

Kuva Eero Antturi