Evankelioiva lapsityö laajeni pandemiavuonna

”Työntekijöinä tiedämme, että Jumala tietää mitä hän tekee, mutta hän ei aina sano mitä hän aikoo tehdä. Oman työmme osalta sen sijaan tiedämme, mitä on tehtävä. Kuitenkin missä, milloin ja kenen kanssa – se on usein avoimena edessämme? Herramme ei sano kaikkea ennakkoon.” Näin puhuu kokemuksistaan Kari Halonen, joka aloitti evankelioivan lapsityön Venäjän Karjalassa jo vuonna 1997.

Vuosi 2020 on ollut tämän menestyksekkään työmuodon osalta täynnä pienempiä ja isompia ihmeitä. Työ on voinut jatkua pandemiastakin huolimatta juuri siksi, että se on aina kytketty paikallisten seurakuntien ja uskovien omistautumiseen eikä se ole vain ulkopuolisen ohjauksen varassa. Niinpä evankelioivaa lapsityötä on tänäkin vuonna tehty Venäjän lisäksi mm. Bulgariassa, Tadžikistanissa, Mongoliassa, Nepalissa, Espanjassa ja Etelä-Amerikan maissa.

Espanjankielisen maailman esimerkki

– Kahden viime vuoden aikana tämä työmuoto on laajentunut Etelä-Amerikkaan. Sisaremme Karin del Cioppo Equadorista oli tulkkaamassa tammikuussa 2019 Kolumbiassa pastori Ferney Nieton ”Kolumbia-ryhmän” koulutuksessa. Karin itsekin syttyi heti evankelioivaan lapsityöhön ja on nyt maansa työn päävastuussa. Tämän ”Kolumbia-ryhmän” kanssa pidimme Kolumbiassa kolme koulutusleiriä ja lisäksi Perussa viisi leiriä ja Equadorissa kolme. Tammi-helmikuussa 2020 ”Kolumbia-ryhmä” oli edelleen kouluttamassa Chilessä yhden leirin, Boliviassa kolme leiriä ja Paraguayssa yhden, kertaa Kari Halonen Etelä-Amerikan leirityön nopeaa leviämistä.

– Sovimme viime vuoden lopulla, että pidämme lapsityökoulutuksen Espanjassa helmikuussa 2020, ja niin teimmekin. Karin del Cioppo tuli sinne kouluttajaksi. Kaksi seurakuntaa lähetti noin 40 osallistujaa Malagan alueelta. Perehdytimme leirien järjestämiseen sekä pidimme leirin raamattu- ja terveyskasvatustunnit. Lapsia tuli leirille yli 40. Koko leirivahvuus oli noin 80. Se oli aika huisketta, Kari muistelee.

– Seminaari on aina seminaari – pelkkää teoriaa. Käytäntö sitten opettaa. Siksi näiden kahden pitää kulkea yhdessä, Kari Halonen painottaa.

Ilo on tarttuvaa

Leireillä jokainen lapsi saa oman Uuden testamentin ja Raamatun jakeita opetellaan ulkoa sekä kirjataan omaan muistivihkoon. Terveyskasvatuksen vihkoja käytettäessä tehdään niin ikään muistiinpanoja. Kolme tiivistä päivää sisältävät paljon lauluja, pelejä ja askartelua. Vastuunkantajilla päivä alkaa klo 7 ja päättyy klo 23.

– Eräs leirimme paikallisista opettajista kertoi leirin jälkeen, kuinka hänen sydämensä täytti leirillä ilo ja riemu. Niinhän se on. Sitä et voi opettaa. Sille ei ole teoriaa. Sille on vain käytäntö. Se on koettava ja elettävä todeksi omakohtaisesti.

– Espanjan leirin jälkeen pari uutta seurakuntaa halusi opetuksen tähän lapsityömalliin. Tämä on istutustyötä, Kari Halonen sanoo.

– Lapset ovat samanlaisia kaikkialla. He ovat kuin koko maailman kansalaisia, avoimia ja nopeita oppimaan. Heillä on jano Jumalan ja Jeesuksen tuntemiseen, ketä ja miten rukoillaan, mitä Raamattu opettaa ja mitä se kertoo Jeesuksesta. Leirin jälkeen monet lapset kertovat kotonaan, mitä ovat kuulleet ja kokeneet. Useissa tapauksissa koko perhe on näin tullut uskoon. Jopa muutamia seurakuntia on perustettu tämän työn kautta

– Rukous yhdessä on vastaus tämänkin työn menestykseen. Sydämeni sopukoista olen kiitollinen esirukoilijoille ja työn matkassa oleville tukijoille, Kari Halonen päättää.