– Tärkeintä kuitenkin on, että lapseni sielu pelastuisi, sanoi sairaan pojan isä Avainmedian arabi- ja muslimiosaston tuella työskentelevälle pastori Azizille Turkissa.

Pieni leukemiapotilas haaveilee polkupyörästä

Jaa somessa

Pohjois-Syyriasta alun perin kotoisin oleva vakavasti sairas poika kuiskasi pastori Azizille, että hän haluaisi polkupyörän.

– Parantuisitko, jos toisin sinulle pyörän? kysyi Aziz lempeästi.

– Kyllä, aivan varmasti, vastasi poika.

Polkupyörää ei olla pojalle ensi hätään hankkimassa. Vaikka lapsi on onnekkaasti päässyt sairaalaan, on hoito vasta alussa. Tulevaisuuden toivo ei kuitenkaan ole hiipunut lapsen mielestä, jossa hän pyöräilee vapaana vaivoista.

Pojan isä on sydäntä särkevän huolissaan lapsestaan.

– Poikani on tärkeintä, mitä minulla on. Olisin ennemmin itse sairas kuin että hän sai syövän. Vietän yöni surren häntä.

Isä kertoo, että sairaus paljastui, kun lapsen kaverit toivat hänet kotiin, koska hän oli pyörtynyt. Lapsi oli poikkeuksellisen kalpea. Perhe sai kokoon varoja viedäkseen hänet tunnetun erikoislääkäri Osama Abed Alwahedin vastaanotolle. Siellä tehdyssä luuydintutkimuksessa paljastui leukemia.

Lasten leukemialla on nykyään Suomessa huomattavan hyvä ennuste kehittyneen hoidon ansiosta. Tämän syyrialaisperheen ongelmat eivät ratkenneet, vaikka lapsi saakin sairaalahoitoa. Potilaille ei esimerkiksi tarjota ruokaa satunnaista leipää ja maitolasia enempää, vaan perheen kuuluu tuoda ruoka potilaalle. Myöskään yösijaa ei järjestetä sairaalaan, vaan senkin hankkiminen on perheen vastuulla.

Poika saa nyt kemoterapiaa, joka maksaa 420 Turkin liiraa eli noin 14 euroa kerta. Luuydintutkimus maksoi vajaa 40 euroa.

– Olen niin väsynyt maahanmuuttajien sortoon. Muutimme sotaa pakoon Syyriasta Turkkiin. Asumme leiriolosuhteissa. En ole saanut töitä eikä meillä ole varaa maksaa lapsen hoitokuluja. Sairaudessa itsessään on jo kärsimystä, isä suree.

– Tärkeintä kuitenkin on, että lapseni sielu pelastuisi, sanoi isä pastori Azizille, joka rukoili lapsen ja perheen puolesta. Tapaamiset jatkuvat.