"On ollut ilo ja kunnia jakaa evankeliumin totuutta vapaasti"

Egyptiläinen Omar tuli uskoon katsottuaan Musliminainen -ohjelmaa

Jaa somessa

Sisar Amanilla on ollut arabiankielisellä Al Hayat -kanavalla vuodesta 2009 lähtien viikoittainen suora Musliminainen -niminen ohjelma, johon katsojat voivat soittaa. Amani vastaa katsojien kysymyksiin ja rukoilee heidän kanssaan. Ohjelmissaan Amani ottaa esille muslimimaailmassa vaiettuja asioita kuten lapsiavioliittoja, perheväkivaltaa ja insestiä. Hän on egyptiläistaustainen uskoon tullut muslimi, jolla on omakohtaisia kokemuksia musliminaisen ongelmista. Hän joutui pakenemaan kahden lapsensa kanssa ulkomaille väkivaltaista puolisoaan.

Amanin suorissa lähetyksissä on myös Raamatun sekä ex-muslimien hengelliseen kasvuun liittyvää opetusta. Lisäksi käsitellään ajankohtaisia aiheita kuten viime vuonna mm. Mahsa Aminin tapaus ja iranilaisnaisten vapauspyrkimykset, Israel–Gaza-konflikti uskovan näkökulmasta, itsemurha, abortti ja nykyavioliitot muinaisten islamilaislakien varjossa. Amani on kiitollinen:

– Vuonna 2023 Al Hayat -kanava täytti 20 vuotta ja tänä vuonna Musliminainen-sarjani täyttää 15 vuotta. On ollut ilo ja kunnia jakaa evankeliumin totuutta vapaasti Al Hayatin kautta muslimimaailmaan. Monen katsojan kanssa on syntynyt luottamukselliset suhteet ja olemme yhdessä jakaneet elämän vaikeita kipukohtia. Viime vuonna Musliminainen-sarja sai yli kuusi miljoonaa katsojareaktiota sosiaalisessa mediassa. Amanin ohjelmien kautta monet muslimimiehetkin ovat havahtuneet islamin epäkohtiin ja lähettävät kysymyksiä. Yksi heistä on Omar:

Nuorta uskovaa koetellaan

Omar on egyptiläinen nuorimies, joka katsoi Al Hayat -kanavalta Musliminainen-sarjan opetusosioita ja kyseli sarjan juontajalta, Amanilta, WhatsAppin kautta islamista ja kristinuskosta.

Omar valmistautui parhaillaan yliopisto-opintoihin. Hänen perheensä on vanhoillisia muslimeja. Omarista islamin jumala oli erittäin alistava eikä hän saanut rauhaa islamin opetuksista. Amani käsitteli tuolloin ohjelmissaan Raamatun jumalakuvaa verrattuna islamin jumalaan.

Amani kävi monia keskusteluja Omarin kanssa. Omar luki myös Raamattua ja lähetti joka viikko Amanille lisää kysymyksiä. Omar tuli uskoon ja Amani jatkoi yhteydenpitoa opastaen Omaria uskon ensiaskeleissa.

Omar oli salaa pitänyt päiväkirjaa huomioistaan ja Raamattua koskevista kysymyksistään. Hänen äitipuolensa löysi muistiinpanot ja kertoi niistä Omarin isälle. Omar uhattiin tappaa ellei hän luovu Jeesuksesta ja käänny takaisin islamiin. Koska Omar oli vasta nuori uskossaan, hän pelästyi pahasti ja selitti isälleen, että päiväkirjassa oli vain opiskeluun liittyvää materiaalia.

Usean kuukauden jälkeen Omar uskalsi uudelleen ottaa yhteyttä Amaniin ja kirjoitti katuvansa isälleen sepittämäänsä valhetta. Hän oli todella pahoillaan tapahtuneesta ja mietti, antaisiko Jumala hänelle anteeksi. Omar teki lujan päätöksen uskoa Jeesukseen ja olla Hänen seuraajansa.

Perhe piti kuitenkin silmällä Omaria ja isä sai selville, että Omar oli jälleen ottanut yhteyttä Al Hayatin juontajaan. Isä pahoinpiteli Omaria niin, että tältä murtui jalka, ja takavarikoi Omarin kännykän.

Tällä kertaa Omar teki selväksi perheelleen, että hän ei luovu uskostaan Jeesukseen. Hän ei kuitenkaan kertoisi asiasta julkisesti, ettei perhe joutuisi häväistyksi. Omar sai puhelimensa takaisin ja jatkoi keskusteluja uskonasioista Amanin kanssa.

Amani kertoo:

– Nyt Omar on ollut hiljaa jo kolmen vuoden ajan. Perhe yrittää edelleen saada hänet kieltämään uskonsa Jeesukseen, mutta Omar on säilyttänyt uskonsa ja toivoo voivansa jonain päivänä jakaa uskonsa perheväkensä kanssa.

– Rukoilkaa Omarin puolesta, sillä isä aikoo viedä Omarin Saudi-Arabiaan. Rukoilkaa, että Omar saisi työpaikan, turvallisen asuinpaikan ja hänen uskonsa Jeesukseen vahvistuisi. Viimeisimmässä viestissään Omar kirjoitti Amanille:

– Islamissa kaikki tehdään voimakeinoin, mutta kukaan ei voi enää pakottaa minua kieltämään rakkauttani Jeesukseen Kristukseen!

Tue kohdetta – lahjoita