Nettilähetys on käyntikortti ja kädenojennus
Jaa somessa
Itähelsinkiläisessä Metrokappelissa jumalanpalvelustriimaukset nähdään hyvänä tapana palvella sekä omia jäseniä että lähiyhteisöä.
”Tervetuloa kaikki, jotka olette päässeet paikanpäälle, ja siellä nettiruutujen takana seuraavat”, Sakari Rinne aloittaa itähelsinkiläisen Metrokappeli-helluntaiseurakunnan jumalanpalveluksen.
Metrokappeli on yksi niistä suomalaisseurakunnista, joiden jumalanpalvelusten verkkolähetysten katselumäärät ylittävät tilaisuuteen fyysisesti osallistuvien määrät.
Noin 360-jäsenisen yhteisön suoraa jumalanpalveluslähetystä on katsottu tänä vuonna tyypillisesti yli 200 älylaitteelta, kun huomioidaan yli minuutin kestäneet katselukerrat. Rukoushuoneella tilaisuuteen on samaan aikaan osallistunut keskimäärin 100–150 ihmistä.
Metrokappelin johtavan pastorin Tomi Kuosmasen mukaan suuri osa katsojista on seurakunnan omaa väkeä, mutta paljon on myös muualta.
– Uskon, että meillä aktiivit katsovat lähetystä aina, jos eivät ole fyysisesti mukana. Lisäksi katsojapalautetta tulee yllättävistä paikoista eri puolilta Suomea. Kaukaisin palaute on tullut Australiasta.
Suorastaan hurjia katselumääriä saavat tilaisuuksissa pidetyistä saarnoista tehdyt erillisvideot, joita on tallennettu seurakunnan YouTube-kanavalle. Useita puheita on katsottu siellä jälkikäteen jopa yli tuhat kertaa.
Toimiva järjestelmä
Helluntaiseurakuntien tilaisuuksia on striimattu eli lähetetty internetissä suorina videolähetyksinä vuodesta 2004.
Koronapandemian alkaessa keväällä 2020 verkkolähetykset yleistyivät merkittävästi, kun kokoontumisrajoitukset estivät tavanomaisten jumalanpalvelusten järjestämisen. Sittemmin videointiaktiivisuus on uudestaan vähentynyt, Avainmedian kotimaan mediatyön koordinaattori Janne Maunumäki arvioi.
– Covidin aikana ihmiset tottuivat viettämään sunnuntait kotona, ja jumalanpalveluksissa käyminen piti opetella uudestaan. Jotkut seurakunnat halusivat tukea sitä vähentämällä striimauksia.
– Osa videoi nykyään esimerkiksi joka toinen viikko tai pelkän ehtoolliskokouksen kerran kuukaudessa.
Tällä hetkellä 20 helluntaiseurakuntaa lähettää tilaisuuksiaan Avainmedian UskoTV:n lähetysjärjestelmän kautta, yhtenä niistä Metrokappeli. Lisäksi osa helluntaiseurakunnista lähettää verkkojumalanpalveluksia itsenäisesti omilla sosiaalisen median kanavillaan.
Koko liikkeen striimausaktiivisuus näyttää kuitenkin kalpenevan esimerkiksi luterilaiselle kirkolle, jonka seurakunnista messunsa videoi säännöllisesti noin 60 prosenttia.
Maunumäen mukaan vapaakristillisissä yhteisöissä striimaushaluja heikentää esimerkiksi henkilö- ja talousresurssien niukkuus. Toisaalta laitekustannuksiin ja henkilöstötarpeeseen voi liittyä myös väärinkäsityksiä.
Esimerkiksi Metrokappelissa videointi toteutetaan kahdella kameralla sekä Avainmedialta maksutta saatavan ammattitasoisen suoratoisto-ohjelmiston avulla. Ohjelmisto mahdollistaa lähetyksen näkymisen samanaikaisesti sekä UskoTV:llä että seurakunnan haluamissa sosiaalisen median kanavissa.
Kaksi kameraa, ohjelmistoa pyörittävän läppärin sekä muut tykötarpeet saa 3 000–4 000 eurolla. Minimissään nettilähetyksestä pystyy huolehtimaan sama henkilö, joka hoitaa salimiksauksen.
Tomi Kuosmanen antaa Avainmedia-yhteistyölle arvosanaksi ”kymppi plus”.
– Palvelun joustavuus ja asioiden hoitamisen helppous on ollut erinomaista. Tarvittaessa apua on aina saanut nopeasti. Meillä on tästä konseptista pelkästään hyviä kokemuksia.
Aiheeton huoli
Metrokappelin jumalanpalveluksissa nettikatsojien mukanaolo huomioidaan käytännössä vain tilaisuuden alku- ja lopputervehdyksissä. Seurakunnan verkkolähetysten suosion salaisuutena Tomi Kuosmanen pitääkin yhteisön määrätietoista panostusta opetuksen laadukkuuteen.
– Meillä on laadittu jumalanpalveluksiin systemaattinen opetussuunnitelma, ja puheet ovat hyvin valmisteltuja. Aiheet myös kerrotaan etukäteen, ja niiden kiinnostavuus voi tuoda katsojia.
Seurakunnan näkökulmasta verkkokatseluun liittyy luonnollisesti paljon epävarmuutta. Katsoja voi touhuta samalla muita asioita tai viipyä lähetyksen äärellä vain muutaman minuutin. Esimerkiksi Metrokappelin suorissa jumalanpalveluslähetyksissä keskimääräinen katseluaika on ollut hieman yli 30 minuuttia.
– Uskon, että striimaus silti vähintäänkin tuplaa opetuksemme kuulijamäärät, etenkin kun palautteiden perusteella katsojat ovat usein pariskuntia, jotka katsovat lähetystä yhdessä, Kuosmanen arvioi.
Usein esitetty huoli siitä, että nettikatsojat ovat automaattisesti pois fyysisesti läsnä olevien osallistujien lukumäärästä, näyttää aiheettomalta, Janne Maunumäki vakuuttaa. Hyvin toteutettuun ja innostavaan tilaisuuteen tullaan kyllä paikalle, etenkin jos sen yhteyteen on luotu tilaa myös seurakuntalaisten keskinäiselle seurustelulle esimerkiksi kirkkokahvien äärellä.
Silloinkin striimilähetys on hyvä kädenojennus niille, jotka eivät pääse paikalle. Seurakuntien jäsenistössä ja lähiympäristössä on ihmisiä, joiden on vaikea tulla rukoushuoneelle esimerkiksi liikuntarajoitteen tai elämäntilanteen vuoksi.
– Samalla verkkolähetys on käyntikortti, joka voi houkutella tilaisuuksiin paikalle myös uusia ihmisiä. Striimi on hyvä väline purkaa ennakkoluuloja ja kertoa, mitä seurakunnan tiloissa tapahtuu, Maunumäki huomauttaa.