Avainmedia on ollut käännöstyössä mukana Raamatunkäännösinstituutin perustamisesta lähtien jo lähes 40 vuotta.

Alkupaloja Raamatusta komeille

Jaa somessa

Podjelskin kylän kirjastossa vietettiin elokuun alussa kirjallisuusiltaa Salomon sananlaskujen merkeissä. Suurin osa osallistujista näki Sananlaskut ensimmäistä kertaa elämässään.

Kominkielistä Raamattua valmistellaan julkaistavaksi, ja kirjan tuloa on jo pohjustettu eri tavoin.

Raamatunkäännöstyön kannalta merkittävää on kominkielisen TV-kanavan aloittama ohjelmasarja, jossa tunnetut julkisuuden henkilöt – toimittajat, näyttelijät ja kirjailijat – lukevat katkelmia v. 2008 ilmestyneestä kominkielisestä Uudesta testamentista.

– Olemme kiitollisia tästä TV-ohjelmasta, raamatunkääntäjä Nina Vattuleva kertoo.

– Ihmiset ovat alkaneet yhä enemmän kiinnostua siitä, että Raamattu julkaistaan heidän äidinkielellään. Ohjelmasarjan kautta Jumalan itse valmistaa maaperää, jotta Hänen sanansa otettaisiin vastaan.

Uuden testamentin lisäksi komit ovat saaneet Psalmit (2013), Joonan (2016) ja Sananlaskujen kirjan (2017). Ne ovat vahvistaneet uskovien luottamusta Herraan ja vetäneet ihmisiä Hänen luokseen.

Sana puhuttelee

Podjelskin kylän kirjastossa vietettiin elokuun viides päivä kirjallisuusiltaa Salomon sananlaskujen merkeissä. Tapahtumasta oli tiedotettu kirjaston verkkosivuilla, ja perjantai-iltana paikalle kokoontui parinkymmentä kyläläistä. Heidän kanssaan keskustelemassa olivat raamatunkääntäjät Nina ja Nadežda sekä pastori Olga Šoinatyn kylästä. Kullekin annettiin Sananlaskujen kirja ikivanhoine Jumalan antamine ohjeineen, joita komit voivat nyt lukea omalla kielellään. Suurin osa osallistujista näki Sananlaskut ensimmäistä kertaa elämässään, mutta nyt oli hyvä tilaisuus lukea ja käsitellä niitä. Monet eivät tienneet kuka Salomo oli ja miksi hän sananlaskuissa korostaa Jumalan viisautta. Asia alkoi avautua kun tekstejä luettiin.

Yhdessä tutkittiin sellaisia aiheita kuten kasvattaminen, vanhempien ja lasten välinen suhde, kuuliaisuus (San. 6:20–23). Kominkielinen teksti on jaettu teemoihin, ja kuudennen luvun otsikko on mielenkiintoinen: ”Isän ja äidin ohjeet suojaavat sinua.” Jotkut lukijat miettivät lapsiaan, miksi heillä on vaikeuksia. Todettiin, että ennen kaikkea me vanhemmat kaipaamme ohjausta voidaksemme kohdella lapsiamme oikein. Tässä tarvitaan Jumalan sanaa, jonka kautta Herra opastaa meitä kuin isä lapsiaan.

– Mutta kirja myös varoittaa seurauksista, joihin huono elämäntapa ja käyttäytymismalli voi johtaa (San. 23:29–35). Siksi valintamme tässä elämässä on tärkeä, Olga totesi.

– On tarpeen lukea Sanaa joka päivä. Sananlaskuissa on 31 lukua, yksi kuukauden jokaiselle päivälle.

”On hyvä kokoontua uudelleen”

Kirjallisuusillan päätteeksi oli järjestetty teetarjoilu, jonka aikana keskusteluja ja pohdintoja luetusta vielä jatkettiin. Tietenkään kaikille ei ollut helppoa, kun piti miettiä ja soveltaa kirjoitettua Sanaa omaan elämään. Mutta se, että ihmisiä oli tullut mukaan, kertoi heidän halustaan muutokseen omalla ja läheisten kohdalla.

– Todettiin, että Sananlaskujen kirja on ajankohtainen jokaiselle, se auttaa näkemään itsensä ja ohjaa oikealle tielle, Nadežda kertoo.

Yhteisestä tapaamisesta ja keskusteluista iloittiin. Ehdotettiin, että jatkossakin järjestettäisiin tällaisia lukuhetkiä Sanan äärellä.

Teksti: N. Vattuleva ja N. Gabova/Raamatunkäännösinstituutti

Tue kohdetta – lahjoita