"Suurin toiveeni on, että kristityt uskollisesti ja innokkaasti täyttävät Jeesuksen antaman lähetyskäskyn."

Avainmedia tukee Viron helluntaikirkkoa testamenttivaroin

Jaa somessa

Sanontaa ”niin lähellä, mutta niin kaukana” voisi soveltaa naapurivaltioomme Viroon siinä mielessä, että Avainmedia Lähetysjärjestö ei ole pitkään aikaan tehnyt Viron helluntaikirkon kanssa yhteistyötä.

Viron helluntaikirkkoa maaliskuusta 2016 alkaen johtavan piispa Alur Õunpuu sanoo, että hänen tietääkseen Suomen helluntaikirkko ei muutenkaan ole heidän kanssaan yhteistyössä – joskin varmasti yksittäiset seurakunnat ovat tekemisissä naapurimaan seurakuntien kanssa.

Avainmedian nyt alkaneeseen yhteistyöhön vaikutti yksittäinen Avainmedian tukija. Pitkäaikainen esirukoilija ja taloudellinen tukija ilmaisi jälkisäädöksessään, että osa hänen varoistaan on käytettävä Avainmedian kautta Viron evankelioimiseen.

Näin tapahtui, ja Avainmedia otti yhteyttä muun muassa Viron helluntaikirkon piispa Alur Õunpuuhun.

Päädyttiin siihen, että Viron helluntaikirkko käyttää testamenttivarat parhaaksi näkemällään tavalla. Õunpuun mukaan he tarvitsevat varoja nimenomaan evankeliumin eteenpäin levittämiseen. Esimerkiksi heillä on tarve saada äänitettyä uusia todistuksia evankelioivalle radiokanavalleen Raadio7:lle. Radiolla on 30 000 kuulijaa Keski-Eestin ja Tallinnan alueella sekä internetin kautta missä tahansa.

Rakastavan Jeesuksen malli

Lapset ovat tärkeässä asemassa Viron helluntaikirkossa.

– Unelmamme on, että lapset saisivat kasvaa rakastavassa, uskovaisessa perheessä, jossa eletään Jeesuksen asettaman mallin mukaisesti, laitetaan kädet sairaiden päälle ja tehdään muitakin samoja tekoja, joita Jeesus teki.

– Vielä saamme vapaasti kertoa Jeesuksesta Virossa, paitsi joissain koulussa rehtorit ovat kieltäneet sen. Kristillisten koulujen ja niissä opiskelevien lasten määrä kuitenkin kasvaa maassamme koko ajan, koska vanhemmat haluavat niitä.

Lähivuosien tavoitteena on myös perustaa ja auttaa uusia helluntaiseurakuntia.

– Virossa on herätystä. Sen seurauksena esimerkiksi 80 miestä eri seurakunnista kokoontuu Tallinnassa ennen töihin menoa aamuseitsemältä rukoilemaan yhdessä.

– Olemme asettaneet tavoitteeksemme perustaa kymmenessä vuodessa kymmenen uutta seurakuntaa, saada 1500 jäsentä lisää ja tehdä lähetystyötä viidessä paikassa. Nyt teemme lähetystyötä Georgiassa.

– Suurin toiveeni on, että kristityt uskollisesti ja innokkaasti täyttävät Jeesuksen antaman lähetyskäskyn. Jeesus sanoi: ”Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni, kastamalla heidät Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettamalla heitä pitämään kaikki, mitä minä olen käskenyt teidän pitää.” (Mt 28:19–20).

Satoisa Alur Õunpuu

Sydämellinen ja helposti lähestyttävä, suomen kieltä osaava piispa Alur Õunpuu, 51, vieraili Avainmedialla syyskuussa keskustelemassa testamenttilahjoituksesta ja yhteistyöstä. Hänen sukunimensä tarkoittaa sattuvasti suomeksi ”omenapuuta”. Hedelmistään puu tunnetaan: Õunpuu on ollut istuttamassa seurakuntia Virossa.

Alur Õunpuu kertoo tulleensa uskoon monelle Tallinnan-kävijälle tutussa Olevisten keskiaikaisessa kirkossa.

– Tämä tapahtui Neuvostoliiton aikana, juuri ennen Viron uudelleenitsenäistymistä.

– Kasvoin Saarenmaalla ei-kristillisessä perheessä, jossa Jumalasta ei puhuttu paljon. Mutta isotätini, Kuressaaren baptistikirkon jäsen, rukoili vuosia puolestani.

Vuonna 1987 Õunpuu lähti kolmeksi vuodeksi Tallinnaan hankkimaan rakennuspuusepän ammattia.

– Elämäni alkoi mennä Tallinnassa huonoon suuntaan. Samassa koulussa maalareiksi opiskelevat tytöt huomasivat, että tarvitsen apua. He olivat tulleet uskoon Olevisten kirkossa ja kutsuivat minut mukaansa kirkkoon. Siellä Herra kosketti minua voimakkaasti, Õunpuu kertoo.

Hän suoritti opintonsa loppuun ja palasi Saarenmaalle 1990, jossa asuu nykyäänkin vaimonsa ja neljän lapsensa kanssa.

Alur Õunpuu valmistui 2009 diakoniksi, 2011 pastoriksi ja 2018 teologiksi Viron metodistikirkon teologisesta seminaarista. Kuressaaren seurakuntaa hän on johtanut vuodesta 2009 lähtien ja Viron kristillistä helluntaikirkkoa 2016 alkaen. Piispanvihkimys oli 2019.

Teksti ja kuva Satu Rönkkö

Tue kohdetta – lahjoita