
Glasnost avasi ovet evankeliumille

Jaa uutinen
Kun Neuvostoliiton ateistinen pakkovalta romahti, alkoi yksi Avainmedian historian dynaamisimmista jaksoista.
Ihme. Näin luonnehti tunnettu Time-lehti kristillisen animaatiosarjan, Superkirjan, pääsyä Neuvostoliiton keskustelevision ohjelmistoon vuonna 1990.
Suomessa Hyvän Sanoman Radion studiolla Hannu ja Laura Haukan johdolla venäjäksi käännetty sarja otettiin innolla vastaan myös katsojien keskuudessa. Suosiosta kertoivat muun muassa lapsikatsojien lähettämät yli miljoona kirjettä. Kyse oli Neuvostoliittoon suunnatun kristillisen medialähetystyön läpimurrosta.
Avainmedian edeltäjät – Avainsanoma ry ja Hyvän Sanoman Radio (aiemmin nimellä IBRA-Radio) – olivat tehneet ja tukeneet Neuvostoliittoon suuntautuvaa medialähetystyötä jo 1970-luvulla.
Oli tehty radio-ohjelmia sekä painettu ja salakuljetettu hengellistä kirjallisuutta. Yhteispohjoismainen Rukousristiretki Neuvostoliittoon -kampanja oli sytyttänyt seurakunnat määrätietoiseen rukoukseen Neuvostoliiton eri alueiden puolesta. Silti Kremlin ateistinen pakkovalta tuntui ikuiselta.
Yhä suurempia raamattueriä painettiin. Suomessa seurakuntalaiset vastasivat tarpeisiin lisäämällä lahjoituksiaan.
1980-luvun puolivälissä tilanne alkoi vihdoin muuttua. Presidentti Mihail Gorbatšov johdatti maansa glasnostin eli avoimuuden aikaan. Avainsanoman ja Hyvän Sanoman Radion toiminnassa alkoi voimakkaan kasvun kausi.
Avainsanoma sai ensimmäiset viralliset Raamattujen vientiluvat. Neuvostoliitossa kristillisen aineiston kysyntä lisääntyi jyrkästi, ja yhä suurempia raamattueriä painettiin. Suomessa seurakuntalaiset vastasivat tarpeisiin lisäämällä lahjoituksiaan.
Suurimmillaan Avainsanoman painattamien kirjojen ja kirjasten kokonaismäärä oli Neuvostoliiton romahtamisvuonna 1991, yli kaksi miljoonaa kappaletta vuodessa.
Missioista lähetyskoulutukseen
Mediatyössä Superkirja sai jatkokseen Hyvän Sanoman Radion omia ohjelmia, jotka myös pääsivät Moskovasta johdetuille valtionkanaville. Kun yhteydet itänaapurin seurakuntiin vahvistuivat, ohjelmia alettiin kuvata yhä enemmän siellä.
Avainsanoma toimitti materiaaleja seurakunnille, vankiloihin sekä eri puolilla Neuvostoliittoa ja Venäjää järjestettyihin missiotapahtumiin. Venäjänkielinen Koululaisen Uusi testamentti siunattiin käyttöön 1993. Kirjaa luovutettiin Leningradin läänin kouluille 110 000 kappaletta.
Vuonna 1993 Avainsanoma aloitti entisen Neuvostoliiton uskoville suunnattujen lähetyskurssien, ”lähetysraamattukoulujen”, organisoinnin yhdessä ruotsalaisen Slaavilaislähetyksen (nyk. Ljus i Öster), Suomen Vapaan Ulkolähetyksen (nyk. Fida) sekä Suomen, Ruotsin ja entisen Neuvostoliiton seurakuntien kanssa. Sittemmin koulutuksia on pidetty jo yli sata, ja opiskelijoita on ollut yli 3 000.
Sota on keskeyttänyt monet yhteistyöhankkeet, mutta lähetysraamattukoulutyötä on kyetty jatkamaan.
2010-luvulla Avainmedian yhteistyö Venäjän helluntaikirkon kanssa laajeni Venäjän kansat Jeesukselle -evankeliointikampanjaan, johon Avainmedia toimitti hengellistä kirjallisuutta. Tähän mennessä kampanjan evankelistat ovat tavoittaneet henkilökohtaisesti yli kymmenen miljoonaa ihmistä. Tuhansia kotiryhmiä ja seurakuntia on syntynyt.
Lisäksi Avainmedia on muun muassa kouluttanut venäläisseurakuntia muslimien evankeliointiin. Ukrainan sota on keskeyttänyt monet yhteistyöhankkeet, mutta lähetysraamattukoulutyötä on kyetty jatkamaan sodasta huolimatta.
Jutun kuva on otettu ukrainankielisen Raamatun helmiä -sarjan ja Jeesuksen elämä -kirjasen luovutustilaisuudesta Kiovassa 1997. Avainsanoman toiminnanjohtaja Jouko Rajala keskellä käsi kohotettuna. Kuva: Avainmedian arkisto
Juttu on osa Avainmedian 70-vuotisjuhlavuoden ”Tiesitkö, että” -juttusarjaa, jossa tarkastellaan järjestön historian käänteitä.