fbpx

10.4.2019

Ukrainan helluntaiseurakunnissa palaa lähetystuli

Itä-Ukrainan sotatila, ahdistus ja kärsimys eivät ole sammuttaneet ukrainalaisten helluntaiseurakuntien toimintaa. Päinvastoin.

Avainmedian idäntyön asiantuntija Rauli Lehtonen vieraili alkuvuonna Ukrainassa ja oli mukana suunnittelemassa Ukrainan helluntaiherätyksen tämän vuoden toimintaa. Lehtonen sai nähdä ja kuulla, että vaikka seurakunnat kohtaavat monenlaisia vaikeuksia, niillä oli selkeä näky uusien seurakuntien perustamisesta ja lähetystyön laajentamisesta.

Konkreettinen tavoite on perustaa 400 uutta seurakuntaa vuoteen 2020 mennessä. Tavoite asetettiin reformaation 500-vuotisjuhlissa toissa vuonna. Jo nyt on istutettu 180 uutta helluntaiseurakuntaa.
– Sodan aiheuttama epätietoisuus on yhdistänyt kristittyjä, sanoo Lehtonen.
– Länsi- ja Keski-Ukrainan seurakunnat ovat aktivoituneet ja koettavat kaikin tavoin auttaa pulaan joutuneita seurakuntia. Melkein jokainen seurakunta kerää varoja, kuljettaa vaatteita, lääkkeitä, Raamatun osia, kenkiä – ja etsii mahdollisuuksia evankelioida katastrofin keskellä. Pelkästään viime vuonna yli sata uskoontullutta on kastettu katastrofialueilla.

Oman maan kriisistä huolimatta Ukrainassa tehdään myös ulkolähetystyötä.
– Ukrainalla on perinteisesti ollut mittavaa lähetystyötä Venäjällä. Nyt monet lähetit ovat joutuneet palaamaan Ukrainaan, kertoo Lehtonen.
Lähetystyön tilanteen muuttuminen Venäjällä on osoittautunut siunaukseksi ukrainalaisten sukulaiskansoille.
– Ukrainalaisilla on heräämässä kiinnostus 14 slaavilaiseen sukukansaansa. Näitä maita on muun muassa entisen Jugoslavian alueella. Alueilta löytyy evankelioimattomia kansoja, tietää Lehtonen.
– Ukrainan helluntaiherätyksellä on tällä hetkellä 350 lähetystyöntekijää. Monet heistä työskentelevät Euroopassa olevien saavuttamattomien kansojen parissa.

– Viime aikoina Euroopasta on noussut myös muita uusia lähetystyötä tekeviä maita. Esimerkiksi Romania on uusi lähetystyötä tekevä maa. Romaniassa asuu yli 400 000 helluntailaista ja lähes yhtä paljon baptisteja. On mielenkiintoista, että niistä maista, joihin Pohjoismaat ovat tehneet lähetystyötä, on noussut uusi, energinen sukupolvi, joka määrätietoisesti haluaa saavuttaa evankelioimattomia kansoja.
– Meidän pohjoismaalaisten tulisi nähdä Itä-Euroopan seurakunnat tasaveroisina kumppaneina, joiden kanssa voitaisiin yhdessä evankelioida sellaisia valtioita kuten Montenegro, Kroatia, Slovenia, Kosova ja Bosnia. Monet näistä maista ovat olleet unohdettuja. Evankelisia kristittyjä on näissä maissa alle 0,1 %. Ukrainalaiset ovat näille maille sukulaiskansan edustajia. Ukrainalaisten on helppo oppia näiden maiden kieliä ja samaistua kulttuuriin.

Pohjoismaat voivat osallistua ukrainalaisten tekemään lähetystyöhön muun muassa kouluttamalla.
Avainmedian toiminnanjohtaja Niilo Närhi on kahtena vuonna käynyt kouluttamassa Kiovan Raamattukoulussa.
– Varoja tarvitaan kirjallisuustyöhön, Raamattujen ja Uusien testamenttien jakamiseen. Internetin, tv:n ja radion avulla voidaan saavuttaa alueet, joissa kirkkojen perinteinen julistus on vaikeaa, muistuttaa Lehtonen.
Avainmedia lahjoitti kolme vuotta sitten kuvauskalustoa Slavjanskin helluntaiseurakunnalle ja kävi myös kouluttamassa miten laitteita käytetään. Seurakunta oli joutunut anarkian kohteeksi, kun sotilaat rikkoivat ja anastivat aiemman studiokaluston ja mikä pahinta, tappoivat seurakunnan johtajan kaksi poikaa ja kaksi diakonia.

Haluatko auttaa työtämme?